Povești cu tâlc. 13 lecții uimitoare care îți vor deschide mintea și inima
Copiii se pot lovi, de-a lungul copilariei, de multe situații pe care nu le înțeleg. Însă datorită poveștilor cu tâlc, aceștia pot învăța la ce să se aștepte. Iată o selecție de povești cu tâlc.
Vulpea și tăietorul de lemne (Fabulele lui Esop)
O vulpe fugărită de copoi a fost adăpostită de un tăietor de lemne în coliba sa.
Într-o bună zi au apărut și vânătorii împreună cu copoii lor și l-au întrebat pe tăietorul de lemne dacă nu cumva văzuse trecând pe acolo o vulpe. Omul a spus cu voce tare că nu o zărise, arătând totuși cu mâna către coliba unde se ascundea vulpea. Vânătorii nu i-au luat în seamă semnele, ci au dat crezare vorbelor sale, așa că s-au grăbit să se întoarcă în pădure în căutarea prăzii lor.
Când vulpea a vrut să plece din colibă, fără a-i da nici o atenție tăietorului de lemne, acesta a strigat, cu reproș, în urma ei: „Animal nerecunoscător, îmi datorezi viața și, cu toate acestea, nici măcar o vorbă de mulțumire.”
Atunci vulpea i-a răspuns: „într-adevăr, ar fi trebuit să îți mulțumesc din toată inima dacă faptele tale ar fi fost la fel de bune ca și cuvintele tale, și dacă mâinile tale nu ți-ar fi trădat vorbirea.’
Morala: Suntem răspunzători atât pentru vorbele, cât și pentru faptele noastre.
Măgarul și catârul (Fabulele lui Esop)
Un catargiu a plecat într-o zi la drum cu un măgar şi un catâr , amândouă animalele ducând câte o mare povară. Atâta timp cât a mers pe drum drept , măgarul şi-a dus încărcătura cu uşurinţă , dar atunci când a început să urce cărarea povârnită a unui munte, a simţit că nu mai poate merge mult astfel. Măgarul şi-a rugat tovarăşul de drum să îl ajute şi să ia o mică parte din povară lui , dar catârul nu a vrut nici măcar să îl bage în seamă. Nu mult timp după aceea, măgarul a căzut mort la pământ.
Neştiind ce altceva ar putea face în acea regiune sălbatică, catargiul a pus pe spatele catârului şi încărcătura măgarului, iar deasupra a aşezat măgarul, după ce l-a jupuit. Catârul, mugind sub marea greutate, şi-a spus în sinea lui: „Sunt tratat aşa cum merit. Dacă i-aş fi dat puţin ajutor măgarului atunci când mi-a cerut, nu aş mai duce acum în spate atât încărcătura lui, cât şi pe el însuşi.’
Morala: Un gram de prevenţie face mai mult decât un kilogram de tratament.
Băiatul care a strigat lupul (Fabulele lui Esop)
A fost odată un băiat păstor care s-a plictisit privindu-și turma de oi. Ca să se amuze, într-o zi a strigat: „Lupul! Lupul la oi!”
Sătenii au sărit să-l ajute pe băiat și să salveze oile. Nu au găsit nimic și băiatul a râs, uitându-se la fețele lor furioase.
„Băiete, nu striga lupul, atunci când nu există niciun lup!”, au spus furioși sătenii și au plecat. Băiatul doar râdea de ei.
După un timp, s-a plictisit și a strigat din nou „lupul”, păcălind sătenii pentru a doua oară. Sătenii furioși l-au avertizat pe băiat pentru a doua oară și au plecat. Băiatul continua să aibă grijă de turmă. Într-o bună zi, a văzut un lup adevărat și a strigat tare: ȚLupul! Vă rog, ajutați-mă! Lupul urmărește oile. Ajutor!”
Dar de data aceasta, nimeni nu a venit să-l ajute. Când băiatul nu s-a întors acasă, sătenii s-au întrebat ce s-a întâmplat cu el și s-au urcat pe deal. Băiatul stătea acolo plângând.
„De ce nu ați venit când am strigat lupul?” întrebă el înfuriat. „Acum turma este împrăștiată”, a spus el.
Un bătrân s-a apropiat de el și i-a spus: „Oamenii cred că minți chiar și atunci când spui adevărul. O să-ți căutăm oile mâine dimineață. Să mergem acasă acum.”
Morala: Minciunile rup lanțul încrederii. Nimeni nu are încredere într-un mincinos, chiar când spune adevărul.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie