Cei mai multi copii adora sa cunoasca oameni noi, insa exista si cazuri cand cei mici pot fi extrem de timizi si antisociali. Parintii trebuie sa fie atenti la aceste aspecte si sa-l ajute pe cel mic sa dezvolte o latura de comunicare si relationare cu cei de varsta lui si nu numai.
In afara de scolii, copiii se vor juca cu oricine – frati, copii ai prietenilor, parintilor lor sau vecini. Orice prieten de joaca este mai bun decat nici un prieten de joaca. Dar, in scoala, unde exista o gama larga de prieteni, toate pariurile sunt oprite. Copiii se pot asocia cu un „cel mai bun prieten,” se pot alatura unui grup care se lupta in mod constant, iar deciziile de alaturare le apartin. Pentru parinti, acest aspect este naucitor, pentru ca totul se intampla in spatele usilor inchise ale scolii.
Copiii se identifica cu partenerii de joaca
Copiii ii vad pe prietenii lor ca parte a identitatii lor. Copiii mai mari sunt mult mai atrasi de copiii care impartasesc interesele lor sau simtul umorului.
Unii copii prefera cu adevarat sa aiba unul sau doi prieteni apropiati, mai degraba decat o sumedenie de cunostinte. Exista un test simplu pentru a distinge un copil, in general, fericit, dar linistit: Are cu cine sa stea la pranz in fiecare zi? In cazul in care raspunsul este da, parintii probabil ca nu trebuie sa isi faca griji.
Poate sa existe un cerc vicios in care copiii care se simt ciudat in situatii sociale si doresc sa le evite, ceea ce inseamna ca au mai putina practica in interactiunea cu colegii. Acest lucru inseamna ca sunt mai putin calificati din punct de vedere social, astfel ca cei mici se simt mai ciudat si vor sa evite ca situatiile sociale mai mult. In cazul in care copilul tau trece prin aceasta etapa trebuie sa-l incurajezi sa mearga la diferite petreceri sau aniversari. Poti aplica o tactica de genul: „Stiu ca ai mai sta acasa, dar mereu ti-a placut sa mergi la locul de joaca [sau orice], si eu sunt sigur ca te vei distra odata ce ajungi acolo”. S-ar putea mentiona, de asemenea, sentimentele celuilalt copil: „X se va simti rau daca nu te duci, si el ar putea crede ca nu-l placi. Este frumos sa participam atunci cand suntem invitati, asa fac prietenii.
Fetele se joaca cu fetele iar baietii cu baietii
Copiii de sex opus se inteleg destul de bine atunci cand exista in preajma un adult responsabil. Dar atunci cand este o chestiune de alegere personala, ei se separa inca din gradinita. Acest lucru nu se datoreaza faptului ca baietii si fetele sunt in mod inerent incompatibili, desi, in studiile de trasaturi de informatii si de personalitate, exista o diferenta foarte mica intre fete si baieti. Dar grupurile de baieti se comporta foarte diferit de grupuri de fete. Din clasa a doua sau a treia, atat baietii cat si fetele devin intoleranti cu inversunare la orice modificare a ceea ce ei considera „prea de fetite sau de baieti,” si se monitorizeaza reciproc in mod constant pentru orice semn de abatere de la comportamentul „drept”, atunci cand vine vorba de haine, jucarii sau alte interese . Pentru unii copii, presiunea poate fi absolut chinuitoare.
Credit foto: freedigitalphotos.net