Copiii ne provoaca in permanenta sa ne depasim limitele facand slalom printre toate responsabilitatile, grijile, durerile si temerile pe care le traim indeplinind acest rol.
Mama fiind, m-am simtit de multe ori depasita atunci cand copiii mei erau bolnavi, tristi, furiosi sau speriati, nu ma ascultau, nu isi faceau temele, se jucau prea mult timp la calculator, sau refuzau sa vorbeasca cu mine. Mi-am dorit atunci sa gasesc “o reteta magica”. O metoda ideala de crestere a copiilor.
Crezi ca am gasit acea metoda? Nu. Bineinteles ca nu. Pentru ca fiecare copil este unic si fiecare parinte este diferit. Nu poti lua un sablon pe care sa il aplici peste o relatie si sa spui: “Asa se face!”
Solutia nu e intr-o reteta, ci intr-un fel de a fi!
Exista insa un set de abilitati pe care este bine sa si le dezvolte un parinte. Aceste abilitati il ajuta sa faca saltul de la un parinte plin de griji si probleme catre un parinte echilibrat, impacat cu sine si fericit, care se descurca in toate situatiile de viata, indiferent de varsta copilului sau.
Uite aici doar doua exemple.
„Matei neavand o foarte buna orientare in spatiu, ma intreba de fiecare data unde suntem sau incotro mergem sau cat mai avem in situatii in care pentru mine era evident raspunsul pentru ca facusem cu el acel drum de nenumarate ori si mi se parea foarte nasol ca nu reuseste sa isi aduca aminte.
Si de fiecare data iesea o mica cearta: eu incepeam cu reprosuri ca nu e atent, ca si sora lui mai mica stie si ca cum de ma intreaba asa ceva, etc.
Iar el de fiecare data imi spunea acelasi lucru: ca nu stie, ca i se pare ca toate strazile sunt la fel si ca nu il inteleg ca se straduieste sa tina minte dar chiar nu stie.
De fiecare data cu lacrimi in ochi si cu sentimentul de vinovatie si neputinta, iar eu cu sentimentul de disperare ca face intentionat ca sa enerveze.
Dupa cursul cu tine am reusit sa ma pun in papucii lui si sa inteleg ca fiecare dintre noi avem abilitati diferite si ca el este un individ si ca are multe calitati, dar nu pe aceasta de a se orienta in spatiu.
Acum imi este clar ca nu o facea cu intentia de a ma supara pe mine si accept, ii dau raspunsurile de care are nevoie si nu se mai isca discutiile neplacute care ne stricau in final intreaga zi.” Alexandra P., mama unui baiat de 9 ani si a unei fetite de 4 ani
“Buna, Oana !
Ar trebui sa sughiti destul de des pentru ca un mic truc pe care l-am aflat la cursul tau si l-am pus in aplicare a dat rezultate de fiecare data si atunci ma gandesc la tine.
Este vorba despre cele 5 minute de time-out pe care am inceput sa le folosesc in 2 situatii:
Cand sunt cu copiii la o petrecere sau in parc, sau intr-un loc de unde stiu ca vom pleca cu greu ii anunt inainte de plecare ca mai avem 5 minute, apoi 3 minute, 1 minut. Rezultatul este ca nu mai plecam cu scandal asa cum plecam inainte cand nu le dadeam acest „preaviz”
In momentul cand copiii fac o boacana si devin brusc foarte furios imi iau eu un time-out de 5 minute si nu reactionez pe moment. Incerc sa ma calmez si peste cateva minute le explic pe un ton mai bland (decat cel din starea initiala de furie) ce au gresit, de ce sunt suparat pe ei si cum putem rezolva/evita astfel de situatii pe viitor.
Mult spor in continuare !
P.S. Informatiile si sfaturile pe care le-am luat de la cursul tau imi sunt de un real ajutor si cred ca cel mai mult la cursurile tale apreciez sinceritatea si caldura pe care mi-ai transmis-o!” Ionut M. tatal a doi baieti de 7 si 5 ani
Se intampla lucruri minunate in urma atelierelor pentru parinti, nu-i asa?
La un moment dat am inteles insa, ca numarul de oameni la care ajung la aceste ateliere este mic.
Si ca mult mai multi oameni au nevoie sa afle ceea ce stiu si aplic eu in viata mea de aproape 5 ani si ceea ce aduce rezultate atat de frumoase in viata parintilor si copiilor cu care lucrez.
De aceea am facut un material in care am adunat lucrurile cele mai importante pe care le stiu si care am vazut ca aduc liniste, fericire si armonie in vietile noastre si ne ajuta sa renuntam la disperare, neputinta si certuri.
Acest material contine 10 filme, avand in total 93 de minute, pe care le-am adunat intr-un manual care se numeste: Ghid de supravietuire pentru parinti – Cum sa iti regasesti echilibrul si sa iti pregatesti copilul pentru viata.
In acest material vei afla:
- Care sunt cele 5 abilitati care te ajuta sa eviti certurile inutile si sa aduci armonia in relatiile tale.
- Cei 5 PASI pe care ii ai de facut pentru a obtine ceea ce vrei in relatiile tale si pentru a stabili limite eficiente atat cu copiii cat si cu adultii din viata ta.
COMANDA ACUM GHIDUL DE SUPRAVIETUIRE PENTRU PARINTI
Cele 10 filmulete sunt structurate in 5 capitole si iti vor oferi urmatoarele informatii:
- Importanta emotiilor in viata ta si a copilului tau.
- Ce este stima de sine, care sunt mecanismele care duc la o stima de sine scazuta si ce poti face pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si creeze o stima de sine sanatoasa si pentru a-ti consolida stima ta de sine.
- Care sunt principalele stiluri parentale si ce efect au acestea asupra copilului care va deveni adult.
- Cum poti deveni un prieten adevarat pentru copilul tau.
- Cum poti seta limite in comportamentul copilului tau fara a-l rani.
Asadar, daca iti doresti:
- Sa ajungi sa te cunosti cu adevarat astfel incat sa poti avea o influenta benefica
asupra evolutiei copilului tau.
- Sa iti intelegi copilul in cel mai autentic mod.
- Sa eviti sa spui mai tarziu “Daca as fi stiut din timp, nu l-as fi ranit…”
Atunci acest manual este pentru tine.
COMANDA ACUM GHIDUL DE SUPRAVIETUIRE PENTRU PARINTI
Profita de perioada promotionala de lansare: 17 martie – 24 martie 2015.
Propune-i si partenerului tau de viata sa parcurga acest ghid, pentru ca relatia voastra va deveni mult mai puternica iar rolul de parinte va fi mult mai usor, pentru fiecare dintre voi.
Va doresc calatorie minunata!
Cu drag,
Oana