Niciun parinte nu isi doreste sa creasca un copil care sa ii urmeze pe ceilalti, ci un copil care sa conduca, sa fie capabil sa se remarce din multime. Din acest motiv ne-am gandit ca iti vor fi de ajutor urmatoarele trucuri psihologice pe care le poti pune in practica pentru a creste un viitor lider.
Teoria leadership-ului
Thomas Carlyle a emis in perioada anilor 1800 o teorie a trasaturilor necesare unui lider. Conform acestuia, istoria este modelata de catre lideri extraordinari, iar aceasta abilitate a lor este innascuta, fara a putea fi dezvoltata. Unele implicatii ale teoriei sale sunt: anumite trasaturi produc anumite tipare comportamentale, aceste tipare sunt constante in diverse situatii, oamenii se nasc cu aceste trasaturi. Oamenii de stiinta au observat insa ca nu sunt foarte multe trasaturi care diferentiaza, precum: extroversiune, incredere in sine si inaltime. Apar insa doua intrebari juste: de ce nu devin lideri toate persoanele care au aceste trasaturi si cum se face ca exista si lideri care nu le poseda? In anii 1980, alti cercetatori, in urma unui chestionar de amploare asupra unui grup de manageri, au descoperit ca cele patru trasaturi principale pe care le are un lider: este sincer, anticipeaza, este inspirational si competent. Toate acestea il fac credibil. Iata si alte cateva trasaturi identificate de Stogdill in 1974: varsta, fizicul si aspectul, inteligenta, cunostintele, responsabilitatea, integritatea, controlul emotional, abilitatile sociale, increderea in sine, responsabilitatea. Cercetari si mai recente includ compasiunea si caracterul agreabil, precum si ambitia si asertivitatea.
Trucuri psihologice ca sa cresti un viitor lider
Daca trasaturile care tine de aspectul fizic nu pot fi modelate, cele care tin de psihic pot fi fundamentate si dezvoltate pe durata copilariei si a adolescentei. Putem, in calitate de parinti, sa modelam copiii curajosi, pasionati si autentici.
1. Modeleaza inteligenta emotionala. Desi este intangibila, influenteaza modul in care ne gestionam comportamentul, navigam prin situatii sociale compleze si luam decizii personale care conduc la rezultate pozitive. Copiii invata inteligenta emotionala de la parinti, asimiland comportamentul pe care il observa; sunt atenti mai ales la emotiile de care dai dovada ca raspuns la emotii puternice si modul in care reactionezi si raspunzi la ele. In urma unui sondaj asupra unui numar de peste 1 milion de persoane, inteligenta emotionala este responsabila pentru 58% din performanta unui lider; 90% dintre liderii de top au un nivel ridicat de coeficient emotional.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole