- Identificarea problemei: care este problema copilului tau care te face sa il critici? Cum este comportamentul lui, de cate ori se intampla, ce crezi ca ar trebui sa schimbi?
- Discutarea problemei: odata identificata problema, ea ar trebui discutata cu copilul. “Vreau sa vorbesc cu tine despre X, ce zici sa o facem in seara asta, dupa cina?”. Incepe discutia cu ceva pozitiv si intreaba-ti copilul ce mai face, cum merg lucrurile. Apoi ii poti spune “Am observant ca de ceva vreme se intampla X. Iar acest lucru ma deranjeaza pentru ca…”
- Asculta-i versiunea: Cu siguranta copilul tau are propria lui versiune asupra lucrurilor si este indicat sa o asculti astfel incat sa ai in fata tabloul complet. Ii poti raspunde “Multumesc ca mi-ai spus asta. Pentru ca eu as vrea X, cum crezi ca am putea lucra impreuna ca sa gasim o solutie avantajoasa pentru amandoi?”.
- “Brainstorming”: alcatuiti o lista cu posibile solutii, apoi selectati-le pe cele care va avantajeaza pe amandoi. Daca pare ca nu gasiti nicio solutie comuna, poti spune “pare cam greu de realizat Solutia X, hai sa vedem daca putem ajunge la un compromis. Crezi ca putem gasi o cale de mijloc?”.
Aceste cateva linii de ghidare te pot ajuta sa adaptezi discutiile in functie de felul de a fi al tau si al copilului tau. Daca problemele persista, iar comportamentul copilului nu sunt in regula, el afisand tulburari comportamentale sau de ordin psihologic, este indicat sa ceri sfatul unui terapeut.
Pentru a avea o relatie armonioasa cu copilul tau, nu uita sa petreci timp impreuna cu copilul tau, sa va distrati, fa-i complimente, lauda-l, incurajeaza-l, asculta-l fara sa judeci, spune-i cat de multi l iubesti, indiferent de ceea ce face.
Acum sunt citite aceste articole
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!