Copiii care lovesc, musca si trag de par sunt adesea catalogati drept obraznici sau lipsiti de „cei 7 ani de acasa”, insa orice comportament, indiferent ca este bun sau rau, are o semnificatie importanta in dezvoltarea lui emotionala, sustine psihologul Cristina Calarasanu. Aceste comportamente sunt „ambalajele” unor stari emotionale negative – teama, anxietate, spaima, furie etc. – care mai intai trebuie identificate, confirmate si intelese, inainte de a fi luate orice alte masuri disciplinare, sustine psihologul.
Valideaza-i sentimentele, nu si actiunile
Comportamentele negative prin care copilul tipa, musca, loveste sau te trage de par reprezinta un limbaj prin care isi manifesta emotiile pe care nu stie sa le exprime verbal, sustine Cristina Calarasanu, psiholog specializat in Terapie familiala psihanalitica.
Poate parea obraznic, dar in spatele gesturilor lui violente sunt trairi si sentimente care il sperie si il fac sa reactioneze prin astfel de gesturi. Poate fi vorba de teama, furie, frustrare, anxietate etc. Din acest motiv, prima masura pe care trebuie sa o iei cand copilul se comporta astfel este sa traduci comportamentele in cuvinte si sa-i validezi sentimentele, aratandu-i astfel ca il intelegi.
In functie de context, spune-i ca stii ca este speriat, suparat, furios, frustrat etc., dar ca nu are voie, sub nicio forma, sa ii raneasca pe ceilalti sau pe sine insusi, sustine psihologul.
Asigura-l ca este in siguranta
Citeste continuarea pe COPILUL.RO.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua