Si tu tipi la copil? Afla de ce nu functioneaza si ce sa faci - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Si tu tipi la copil? Afla de ce nu functioneaza si ce sa faci

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Si tu tipi la copil? Afla de ce nu functioneaza si ce sa faci
tu tipi la copil - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_308822572_L
Credit foto: Depositphotos.com

Nu e parinte care sa nu fi ajuns in aceasta situatie: copilul tipa din toti rarunchii, sau te ignora total in timp ce tu ii tot spui ca trebuie sa faca un anumit lucru, sau are un comportament complet iresponsabil, sau ceea ce face ii poate pune viata in pericol. Cu toata rabdarea cu care te-ai inarmat, tot exista momente cand clachezi si incepi sa strigi cat de tare te tin plamanii. Apoi iti dai seama ca n-ai rezolvat nimic.

Tipatul este un raspuns natural atunci cand copiii sunt nepoliticosi, nu te asculta, te trateaza cu dispret sau orice alt comportament care declanseaza emotii puternice. Chiar daca stii ca trebuie sa-ti pastrezi calmul, este extrem de dificil. Dupa cum, sunt parinti care pot spune ca asa au fost si ei crescuti si n-au patit nimic daca parintii au tipat la ei si au trait cu frica de parinti. Aceste vremuri au trecut, insa, demult. Valorile acelor vremuri se transpuneau in obedienta. Acum parintii vor copii cu care sa pastreze o relatie constructiva pe termen lung, vor copii independenti, care sa se descurce singuri in orice situatie, vor copii care sa aiba incredere de sine si stabili emotional.

Ori aceste lucruri nu se pot obtine prin obedienta.

In plus, in momentul in care tipi, transmiti copilului mesajul „NU mai detin controlul! Nu stiu ce sa fac!”. Orice parinte ar trebui sa transmita copilului mesajul „Stiu ce sa fac! Detin controlul absolut asupra mea!”, iar acest lucru il va ajuta si pe el atunci cand va fi mare. Va sti cum sa-si gestioneze emotiile, la maturitate.

Si atunci se pune intrebarea: „Cum putem obtine comportamentul dorit de la copiii nostri, fara sa mai tipam?”. Iata cateva sfaturi extrem de importante, oferite de specialistii EmpoweringParents.com, care iti vor fi de ajutor pentru a-ti pastra calmul in situatiile tensionate.

Un prim pas ar fi sa constientizezi faptul ca nu esti responsabil de alegerile copilului tau.

In acel moment vei putea sa te calmezi, iar cand esti calm vei putea sa gandesti mai bine, iar cand gandesti limpede vei gasi cele mai bune solutii si vei lua cele mai bune decizii.

1. Gandeste din alta perspectiva

Este normal sa te simti anxios atunci cand crezi ca tu esti de vina, indiferent ce face si spune copilul. Insa, trebuie sa recunosti, n-ai cum sa fii responsabil chiar pentru TOATE actiunile lui. In schimb, esti responsabil sa-l inveti sa aleaga solutia cea mai buna.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

2. Fa-ti o strategie

Gandeste-te ce anume te scoate din sarite si fa-ti o strategie cum sa reactionezi in momentul in care te vei intalni din nou cu acele situatii. Iar tipatul nu se numara printre solutii. Astfel, vei fi tot timpul in garda si nu vei mai fi prins pe picior gresit. Ce ai putea sa faci, in loc sa tipi? Ia o pauza: plimba-te, suna un prieten, pune-ti castile si asculta muzica, respira, canta. Cand vei fi mai calm vei sti sa-ti alegi cuvintele potrivite pentru copil.

3. Ia-ti angajamentul ca nu vei mai tipa

Fii constient de reactiile tale si manageriaza-ti corespunzator emotiile tale, inainte de a incerca sa le controlezi pe ale copilului. Ia-ti angajamentul ca nu vei mai tipa si tine-te de el. Fii constient de situatiile in care esti pe cale sa-ti pierzi cumpatul si aplica planul de bataie de la punctul 2. Admite faptul ca cel mic are dreptul de a alege, iar daca alege ce nu trebuie va suporta consecintele.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

4. Recunoaste stresul din viata ta

Tipatul poate fi un semn ca esti stresat. Analizeaza-ti starea de spirit si incearca sa nu iti versi nervii pe copil. Este posibil ca din cauza stresului acumulat in alte aspecte ale vietii tale (relatiile cu partenerul de viata, relatiile cu seful sau colegii de serviciu etc.) sa izbucnesti chiar si la lucruri marunte care, in alte circumstante, nici macar nu ti-ar atrage atentia.

5. Cunoaste-ti granitele

Ca sa fii calm trebuie sa fii separat emotional de copilul tau. Sa stii unde esti tu si unde este copilul tau. In momentul in care esti detasat este mult mai simplu sa vezi situatia in ansamblu si sa iei deciziile intelepte. In plus, in momentul in care esti calm reusesti sa-i transmiti copilului mesajele corecte, fara sa tipi, iar acest lucru va duce la imbunatatirea relatiei cu copilul tau.

Sa fii calm este important atat pentru sanatatea ta, cat si pentru sanatatea familiei si pentru mentinerea unor relatii de familie stranse. In momentul in care nu tipi, esti stapan pe situatie si castigi respectul copilului tau. In plus, il ajuti si pe el sa-i modelezi comportamentul de viitor adult.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

foto: Depositphotos.com

Data articol: 01/02/2023