Psiholog Monica Bolocan: 5 categorii de factori care pot afecta un start bun la scoala
Dificultatile specifice de invatare (de scris, citit si calcul matematic)
Dificultatile de invaţare sunt frecvent intalnite la copiii de varsta scolara mica si mijlocie. Din pacate, uneori trec ani buni pana cand cadrul didactic sau parintii sesizeaza ca este o problema, iar copilul nu poate invata din motive obiective si nu pentru ca “nu vrea” sau “este lenes”. Aceste dificultati apar în activitatea de rezolvare a sarcinilor de scris si cititi (cel mai frecvent) sau de calcul matematic si poate numele de dislexie, disgrafie sau discalculie. Gradul de severitate poate varia de la usor la sever.
Comportamentul de invatare al copilului este inadecvat, ineficient, cu randament scazut. Copilul are intarzieri semnificative fata de ceilalti copii in achizitia abilitatilor scolare cu toate ca nu prezinta deficiente fizice, intelectuale sau senzoriale care sa justifice acest lucru. Daca este suspectata o astfel de problema, este imperios necesar ca micul scolar sa fie diagnosticat si ajutat cat mai devreme pentru a nu-i fi afectata stima de sine si a nu dezvolta probleme emotionale legate de activitatea de invatare.
Nu rata nici: Cum sa-l ajuti pe cel mic sa-si faca prieteni la scoala
Problemele de vedere, de auz, de postura, de somn si alte probleme de sanatate
Inainte de inceperea scolii este bine ca parintii sa faca o verificare amanuntita a starii de sanatate a copilului. Problemele de vedere, auz, deformarile coloanei vertebrale sunt doar cateva din deficientele cu impact negativ asupra adaptarii copilului la scoala. De asemenea, problemele endocrinologice (in special ale glandei tiroide) pot afecta starea afectiva si capacitatea de concentrare a atentiei. In plus, o alimentatie dezechilibrata si mai ales problemele de somn isi vor pune amprenta cu siguranta pe capacitatea de invatare a copilului.
Medicul pediatru de familie este cel mai in masura sa recomande investigatii amanuntite acolo unde exista suspiciunea unor astfel de probleme. De foarte multe ori insa, problemele de somn ale copiilor sunt neglijate si de aceea este bine ca parintii sa le acorde mai multa atentie. Exista foarte multe cauze pentru care copiii dorm prost. Spre exemplu, multi copii de varsta scolara mica au probleme de concentrare a atentiei si stari de nervozitate in timpul zilei datorate unei respiratii deficitare in timpul somnului. Daca micutul doarme agitat, se misca mult, se trezeste frecvent, plange in timpul somnului sau chiar are crize de pavor nocturn iar dimineata se trezeste nervos, este absolut necesar sa fie investigate cauzele pentru care copilul nu se odihneste bine in timpul somnului de noapte.
Monica Bolocan
Psiholog clinician si educational, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)
0740.204.020
www.psiholog-copii.ro
Imagine de OpenClipart-Vectors de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie