Psiholog Miruna Stănculescu: Ce ai nevoie să-ți amintești despre adolescență - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Psiholog Miruna Stănculescu: Ce ai nevoie să-ți amintești despre adolescență

Următorul lucru de amintit ar fi cât de complicat este atunci când prietenii tăi sunt prost văzuți. Cum se simte atunci când cei pe care tu îi valorizezi sunt comentați și jigniți. Te poate ajuta să înțelegi că, de vreme ce adolescența este începutul desprinderii de familia de bază este firesc să fie momentul în care îți prețuiești prietenii mai mult decât părinții. Nu pentru că nu îi apreciezi pe aceștia din urmă ci pentru că te regăsești mai degrabă printre prietenii tăi. Da, un anturaj poate strica o viață dar e important să te asiguri că discuți argumentat și nu emoțional și că pui în discuție comportamente și consecințele potențiale ale acestora nu persoane.

 

Mai ai de amintit cât de complicat este atunci când ai de ascultat mult și puțin de spus. Cu alte cuvinte, cum se simt sesiunile de comunicare parentală unidirecționată (popular numite “morală”) și cât de complicat este să îți găsești curajul să vorbești despre probleme tale “neimportante”. Ca părinte îți poți aduce aminte că toate problemele “mărunte” ale adolescentului sunt importante. Prima dragoste, complexele de inferioritate, îndoielile sunt mult mai importante pentru adolescent decât învățătura sau drumul viitor în viață.

 

Ultimul lucru este să îți amintești cât de complicat este să faci ce se așteaptă de la tine și nu ce vrei să faci. Te poate ajuta să retrăiești frustrarea declanșată de faptul că nu prea îți mulțumește nimeni pentru lucrurile făcute “așa cum trebuie” dar cu efortul necesar înfrângerii propriilor dorințe. Ca părinte te poate ajuta să ai răbdare ca adolecentul să ajungă să vadă beneficiile renunțării la ceea ce-și dorea. Atunci abia va avea posibilitatea reală să aprecieze valoarea soluției impuse de părinte. Și să îi mulțumești atunci când face efortul de a acomoda ce i se cere.

 

Adolescența nu are legătură cu maturitatea ci, dacă este ghidată corect, devine precursorul ei. Sau mai frumos spus (Sarah Addison Allen) – “adolescența este ca atunci când ai suficientă lumină doar pentru a face următorul pas”.

 

 

Autor: Psiholog Miruna Stănculescu

www.mirunastanculescu.ro

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 01/05/2015