Psiholog Maria Verdi: „Crestem o generatie de inadaptati la viata reala?” - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Maria Verdi: „Crestem o generatie de inadaptati la viata reala?”

copii mobil - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Psiholog: “Adictia de Facebook poate fi “vindecata”. Parintele trebuie sa fie adult in relatia cu copilul, nu prea autoritar sau sa se comporte precum copilul”

Specialistul Maria Verdi este de parere ca putem sa-i “dezlipim” pe copii de langa Facebook sau, in cel mai rau caz, putem sa-i indrumam pe acestia sa-l foloseasca moderat, in scopuri constructive pentru ei. “Orice invat are si dezvat. Copilul are nevoie de dragoste, de siguranta, de autoritate. E bine sa se stie cine este parinte si cine este copil in famile. Parintele care se comporta precum copilul, este neputincios, se roaga de copil, se cearta cu copilul sa lase internetul deoparte. Parintele autoritar critica, ameninta. Parintele adult gaseste solutii de inlocuire a netului excesiv cu activitati generatoare de bine si creativitate pentru copil. Vechile comportamente se inlocuiesc cu noi comportamente, cu rabdare, cu blandete. Parintele adult propune copilului sa foloseasca Facebook pentru informatii cand sunt necesare si il ajuta sa se reintegreze in viata reala, ocupandu-i timpul cu activitati in natura, activitati sportive, jocuri etc.”, declara Maria Verdi.

 

Diminuarea performantelor scolare au cauze atat medicale, cat si cauze psihologice

Psihoterapeutul Verdi sublinaza ca diminuarea performantelor scolare apare in contextul afectiunilor fizice – dureri organice, deficit de vitamine, minerale, sau perturbari psihoemotionale. Aportul caloric mai mic decat necesarul zilnic si slab calitativ produce stari de oboseala si lentoare in gandire si atentie. Somnul insuficient perturba functia cognitiva a creierului. Orele petrecute in exces pe internet induc stari de agitatie si produc dependenta, foame excesiva. “Parintii interesati de copil pastreaza permanent legatura cu scoala. Merg la medic pentru a se asigura ca fizic nu sunt motive de ingrijorare. Cand un copil petrece mult timp pe internet, se simte singur. Are nevoie de comunicare, de socializare, de afectiune. Parintii responsabili aduc imbunatatiri timpului liber, petrec ore de calitate impreuna cu copilul, mananca impreuna, gasesc activitati in care sa-l implice, sa-l faca util, il motiveaza si il apreciaza pentru lucrul bun facut, il orienteaza catre prieteni reali, catre natura, catre miscare-sport, catre activitati generatoare de creativitate, catre grupuri de dezvoltare personala”, mentioneaza psihologul Maria Verdi. Totodata, daca propunerea parintilor este respinsa si apar conflicte in relatia parinte-copil, este necesara terapia copilului, afirma specialistul. “Prin terapie, copilul invata comportamente noi, isi descopera abilitati, invata sa socializeze, sa isi exprime emotiile, sa se adapteze mai usor, sa se inteleaga mai bine, sa fie mai afectuos, invata sa-si creasca stima de sine, isi dezvolta inteligenta emotionala”, a adaugat Maria Verdi.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 25/05/2015