Psiholog Laura Maria Cojocaru: “Nu avem nevoie de un sistem educational care produce... stick-uri de memorie” - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Laura Maria Cojocaru: “Nu avem nevoie de un sistem educational care produce… stick-uri de memorie”

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Parinti pentru parinti » Psiholog Laura Maria Cojocaru: “Nu avem nevoie de un sistem educational care produce… stick-uri de memorie”
elev scoala - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - september-2727393_1920

In scolile romanesti, unde ar trebui sa se promoveze sisteme de valori sanatoase si sa se construiasca adevarate caractere, inca mai functioneaza educatia punitiva, in care elevul este pedepsit pentru ceea ce nu stie, nu valorificat pentru ceea ce stie, este de parere cunoscutul psiholog Laura Maria Cojocaru.

Mai mult decat atat, specialistul considera ca majoritatea profesorilor admonesteaza mult prea usor un elev atunci cand este fluctuant in procesul educational si ii cere, cateodata in mod exagerat, sa performeze in fiecare moment. Daca acesta nu tine mereu stacheta sus, de multe ori este etichetat negativ de profesor, cu apelative precum “prostule” sau “lenesule”. “Din nefericire, multi profesori din Romania puncteaza mult prea usor un moment de neatentie sau de necunoastere, si extrapoleaza acel moment la nivelul lui general din punct de vedere academic. Ca orice om, si elevii au momente mai bune sau mai proaste, asa cum si profesorii trec prin diverse faze. Elevul ar trebui punctat pentru evolutia sa generala, deoarece in educatie vorbim despre continuitate, si nu trebuie despre momente aleatorii. Elevul ar trebui notat pentru ceea ce stie, nu pentru ceea ce nu stie, deci ar trebui sa existe o mai mare rigoare in notarea lui”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

 

 

Un elev incurajat va veni cu drag la scoala!

Inaltele foruri ale Uniunii Europene incurajeaza dictonul “Sa venim cu drag la scoala!”, insa se pare ca tara noastra face nota discrepanta. “Este mai mult decat evident ca un elev incurajat, va deveni un elev care va astepta cu drag ora respectiva, va invata mai cu spor, stiind ca profesorul a vazut si a apreciat eforturile lui. Ca o consecinta a acestei strategii educationale, elevul va dori sa ramana vazut si apreciat in continuare, deoarece acea stare il face sa se simta valoros si valorificat. Acest lucru se numeste MOTIVATIE! Un elev care va fi tratat asa cum este el in realitate, o fiinta umana care este la scoala tocmai pentru ca nu stie si are de invatat, se va simti in largul lui, va avea curajul sa puna intrebari si sa raspunda fara frica de a fi certat sau pedepsit cu o nota pentru ca nu stie tot ce stie profesorul”, considera psihologul Laura Maria Cojocaru.

           

 

Profesorul nu este “seful” elevului, ci indrumatorul lui!

Este evident pentru toata lumea ca profesorul stie mai mult decat elevul, insa acesta nu este un motiv pentru a cauta de cate ori are ocazia momente in care sa-i arate elevului acest lucru, cel putin nu prin pedeapsa si prin vesnicul “ai gresit!”. “Noi, ca adulti, cum ne-am simti daca seful nostru, prietenul nostru, parintii nostri, partenerul nostru, persoane importante din viata noastra, ne-ar sublinia de fiecare data “greselile”, iar lucrurile bune le-ar trece cu vederea? Este fara doar si poate un sentiment de frustrare. Si cum ne putem astepta ca un copil care este in plina formare pentru viata sa reactioneze pozitiv la astfel de atitudini? Daca profesorii se vor astepta in continuare ca elevii sa invete de frica, este bine sa afle ca acesta este un concept invechit si dovedit ca nefunctional”, explica Laura Maria Cojocaru.

 

 

Elevii merg la meditatii de frica notelor mici de la clasa!

S-a construit un sistem pagubos pentru elev, iar acesta functioneaza si in zilele noastre. De frica notelor mici din clasa, elevii sunt sfatuiti, mai voalat sau mai direct, sa urmeze ore de meditatie. “Daca profesorii se vor astepta ca elevii sa vina la ei la meditatii de frica notelor mici de la clasa, acestia se vor duce probabil la meditatii, dar la alt profesor. Deoarece, drag profesor care dai note mici, care incerci sa-i dovedesti copilului “puterea ta”, care ii spui repetat ca greseste, ca nu stie, ca nu e bun, probabil ca nu te-ai intrebat pana acum (dar parintii se intreaba!): “daca elevul X este atat de “prost” si are note atat de mici, oare nu cumva TU, drag profesor, nu ti-ai facut datoria de a-l face sa-i placa materia ta, s-o inteleaga si sa si-o insuseasca?”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

 

 

Nu avem nevoie de un sistem educational care produce … stick-uri de memorie!

Specialistul in psihologia copilului considera ca, daca ne vom astepta in continuare ca elevii sa invete de frica, nu ar mai trebui sa mire pe nimeni ca atitudinea lor fata de scoala si profesori este una de revolta. “Bunul-simt instinctual pe care-l avem fiecare in interiorul nostru, le spune si lor ca nu au nevoie sa fie tratati ca niste “prosti care gresesc”, ci incurajati si tratati ca niste fiinte umane cu suflet, care au nevoie de intelegere, acceptare si iubire. Nu avem nevoie de un invatamant care construieste roboti pentru stocare de date sau “stick-uri de memorie cu picioare”. Pentru asta avem laptopuri, tablete, smartphone-uri etc. Avem nevoie de un invatamant care construieste OAMENI! Aveti curajul sa cereti profesorilor sa va incurajeze, sa va aprecieze, sa va fie modele reale, pozitive, constructive!”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

 

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

 

Data articol: 02/11/2017