În 2015, Ministerul Sănătății a indicat un număr de 999.192 de persoane cu diabet aflate în evidențe. Conform CNAS între 2006 și 2016 numărul persoanelor pentru care s-au decontat tratamente pentru diabet s-a dublat iar costurile au crescut de 6 ori. Multi dintre acestia sunt copii. Boala, considerată până nu demult specifică adulţilor, apare la vârste din ce în ce mai mici, iar numărul celor afectaţi este în continuă creştere.
Principalii vinovaţi sunt alimentaţia de tip fast food, precum şi faptul că, în ultima vreme, copiii par să fii uitat ce înseamnă mişcare.
De ce e important sa stii ce sa NU spui niciodata copilului tau?
Primele semne de diabet la copii
De obicei, cei mai predispuşi riscului de diabet sunt copiii care au un istoric în familie în acest sens sau care sunt obezi. Dacă copilul tău se află într-una din aceste situaţii ar trebui să fii atent la următoarele semne:
– sete excesivă, în special în timpul nopţii
– mers frecvent la toaletă
– oboseală, letargie
– infecţii frecvente şi răni care nu se vindecă
– vedere în ceaţă
Cum să previi diabetul la copii
Pentru a preveni diabetul la copii trebuie să ai grijă de două aspecte majore: alimentaţia şi mişcarea.
În ceea ce priveşte alimentaţia ai grijă să:
– încurajezi copilul să mănânce micul dejun. Cerealele şi laptele reprezintă un mic dejun rapid şi sănătos, care îi va împiedica pe copii să-şi dorească vreo gustare bogată în grăsimi sau zaharuri.
– încurajezi copilul să mănânce mai multe fructe. Crude, uscate, congelate, smoothie, indiferent de forma în care îi dai fructele, important este să le mănânce.
– încurajezi copilul să mânânce mai multe legume. Poţi încerca să adaugi multe legume la pastele lui preferate (integrale, desigur). Chiar şi o pizza pregătită în casă, cu multe legume poate fi o alegere bună.
– ai pregătite pentru gustare alimente nesărate, iaurt degresat, brioşe din cereale integrale, fructe uscate sau seminţe.
– încurajezi copilul să încerce alimente noi. Alimentaţie sănătoasă înseamnă introducerea unei varietăţi largi alimente şi nu limitarea opţiunilor.
– încurajezi copilul să participe la pregătirea mesei. În acest fel îi va fi mai greu să facă nazuri la ceva preparat de mâinile lui.
În ceea ce priveşte mişcarea ai grijă să:
– mergeţi pe jos sau să folosiţi mijloacele de transport în comun pentru distanţe scurte
– încurajezi copilul să facă un sport, să meargă cu bicicleta sau cu rolele în timpul liber
– limitezi timpul petrecut de copil în faţa televizorului, calculatorului
– nu lipsească de la orele de educaţie fizică.
Citeste si: 12 metode simple de a te feri de diabet
Credit foto: Pixabay.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie