Nu spune NICIODATA aceste 3 LUCRURI unui copil fricos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Nu spune NICIODATA aceste 3 LUCRURI unui copil fricos

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Nu spune NICIODATA aceste 3 LUCRURI unui copil fricos
cum sa iti ajuti copilul sa depaseasca o frica - sfatulparintilor.ro - pixabay_com- children-3656472_1920

Frica este o emotie instinctiva si datorita ei, fiinta umana a reusit sa supravietuiasca de-a lungul secolelor.

Frica este o reactie cerebrala care apare atunci cand persoana (sau animalul) simte ca este amenintata sau in pericol.
Atunci cand cineva simte frica, genereaza mult cortizol in corp, deoarece intra intr-o stare de lupta sau zbor, in caz ca este necesar sa reactioneze rapid.

Atunci cand o persoana simte frica, pulsul se accelereaza, o face sa isi doreasca sa fuga, sa lupte impotriva a ceea ce o sperie sau exista oameni care raman imobilizati. Toate acestea reprezentau o forma de supravietuire.


Teama care nu este controlata poate fi o problema

Frica poate deveni o problema atunci cand devine fobie sau cand nu poate fi controlata. Daca acest sentiment este greu de controlat de catre un adult, imagineaza-ti cum este pentru un copil!

Frica este mai frecventa la copiii intre 3 si 7 ani si cu cat sunt mai mici, cu atat este mai dificil sa diferentiezi ceea ce este real de ceea ce se intampla in mintea lui. Nu le este usor sa inteleaga lucrurile care se intampla in mediul lor si sunt inca in proces de a intelege propriile emotii (si pe cele ale altora).

Exista cateva fraze care sunt interzise si pe care nu trebuie sa i le spui niciodata unui copil atunci cand ii este frica, dupa cum spune psihologul Maria Jose Roldan.

Cand copiii simt aceasta emotie puternica, au nevoie ca ea sa fie validata de catre parintii lor sau de catre persoanele care ii insotesc in acel moment. Ei trebuie sa stie ca ceea ce simt este normal, de ce simt si ce pot face pentru a nu mai simti acea teama care ii paralizeaza.

In calitate de parinti sau adulti, este de datoria ta sa-i validezi emotiile copilului si sa-i transmiti liniste, astfel incat sa poata gestiona acele emotii. Exista multe temeri pe care le au micutii din intreaga lume, cum ar fi: apa, monstri, furtuni, intuneric etc.

Citeste continuarea pe COPILUL.RO

Cuvinte cheie:
Data articol: 13/08/2019