Temele pentru acasa au ajuns sa fie ocorvoada atat pentru copii, cat si pentru parinti. Ministerul Invatamantului reglementeaza prin ordin temele pentru acasa ale elevilor din invatamantului primar si gimnazial. „Timpul necesar realizarii temelor pentru acasa pentru un elev este de cel mult 2 ore insumand toate disciplinele, in asa fel incat media zilnica a pregatirii elevului, in clasa si in afara ei, sa se incadreze in 5-8 ore zilnic. La clasa pregatitoare nu se vor da teme pentru acasa. (…) In perioada vacanţelor, de regula, nu se vor da teme pentru acasa elevilor din invaţamantul primar si gimnazial”, se arata in ordinul semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Dumitru, si prezentat presei miercuri.
Acelasi document prevede ca timpul total alocat temei obligatorii pentru acasa la invaţamantul primar va fi de maximum o ora, iar pentru celelalte niveluri de invaţamant, timpul alocat efectuarii temei obligatorii va fi de maximum doua ore. Totodata, tema pentru acasa nu poate fi folosita ca un instrument de pedeapsa. „Se interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsa (cantitate mare de teme, exerciţii repetitive) precum si solicitarea realizarii unor activitaţi de invaţare care necesita o abordare sistematica in clasa si nu pentru a fi desfasurate individual, ca tema pentru acasa”, se mai arata in ordin.
Ordinul mai prevede ca, in cadrul orelor de la clasa, o atenţie speciala va fi acordata tehnicilor de invaţare independenta, respectiv vor fi exersate modalitaţi de rezolvare independenta a unor sarcini de lucru, astfel incat aceste deprinderi sa fie transferabile si in efectuarea temelor pentru acasa. „Am semnat la inceputul acestei luni ordinul de ministru care defineste temele. Propunem o raţionalizare a timpului privind realizarea temelor pentru acasa, plus o distincţie intre temele obligatorii si cele facultative astfel incat elevii sa nu depaseasca timpul de 8 ore, insumat, scoala plus teme pentru acasa. Pentru un scolar care e in clasele primare, timpul pentru scoala si realizarea temelor putea sa depaseasca numarul de ore pe care un adult le petrece la munca. Astfel, vrem sa prevenim abuzurile, iar un elev sa se preocupe cel mult 8 ore de scoala”, a declarat, in cadrul unei conferinţe de presa, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
Tu crezi ca este o decizie buna?