Mama, te urasc! Ce sa faci si ce sa NU faci cand copilul spune cuvinte care jignesc si dor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Mama, te urasc! Ce sa faci si ce sa NU faci cand copilul spune cuvinte care jignesc si dor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Mama, te urasc! Ce sa faci si ce sa NU faci cand copilul spune cuvinte care jignesc si dor
copilul spune cuvinte care jignesc - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-1099770_1920
Credit foto: Imagine de Prawny de la Pixabay

“Te urasc! As vrea sa mori!”. Poate fi ceva mai dureros pentru un parinte decat sa auda aceste cuvinte din gura propriului copil? Cuvintele lovesc ca un pumnal care sfasie inima. Copilul pe care il iubesti atat de mult, pentru care ai sacrificat multe in viata ta, se uita in ochii tai si iti spune verde in fata “Esti cea mai rea mama din lume!” sau “Abia astept sa plec din casa asta. Nu va mai suport!”. 

Ce sentimente te incearca? Durere, furie, resentimente? In minte ti se formeaza idei de genul “Dupa toate cate am facut pentru tine… Cum indraznesti sa-mi vorbesti asa?!”. Este si normal sa reactionezi asa, pana la urma. Iei totul ca pe un afront personal. Doar copilul nu a inteles cat de multe ai facut in numele iubirii pentru el. La randul sau, copilul simte ca nu iti datoreaza nimic. Iar acest lucru se intampla pentru ca el vede lumea diferit decat o vad parintii. 

Ce inseamna, de fapt, cuvintele dureroase

Ceea ce trebuie sa intelegi atunci cand te confrunti cu o astfel de situatie este ca, daca o iei personal, reactia ta va fi una emotionala si va atrage si mai multa razvratire din partea copilului.

Acesta va primi mesajul ca puterea este la el, ca te poate controla, iar comportamentul neadecvat va reveni. Pana la urma, cine nu vrea sa detina puterea?!

Copiii spun aceste cuvinte dureroase pentru ca traiesc anumite frustrari pe care nu stiu cum sa le rezolve. Sunt furiosi, stresati, ceva rau s-a intamplat la scoala. Asa ajung sa apese butoane sensibile care genereaza raspunsuri emotionale puternice.

Dar copilul nu este constient de acest efect de bumerang. Desi sunt copii care folosesc de aceste cuvinte pentru a te face sa te indoiesti de tine si pentru a ceda in favoarea lui. 

Ce sa nu faci cand copilul spune cuvinte dureroase

Poate fi extrem de dificil sa iti pastrezi calmul in aceste momente. Si, totusi, trebuie sa o faci. Trebuie sa-i arati cine este adultul si cum se gestioneaza o situatie de criza.

Iata ce sa nu faci cand copilul spune vorbe urate. 

1.      Vorbe urate

Nu poti raspunde vorbelor urate cu alte vorbe urate. Daca iti spune “Te urasc!”, cea mai mare greseala este sa ii spui “Si eu te urasc!” sau “Mai bine nu te faceam!”

Aceste vorbe urate ii transmit copilului mesajul ca nu esti la “butoane”, ca nu controlezi situatia si ca te poate manipula. 

2.      Tipete

Tipetele nu aduc niciun beneficiu. Nici macar ridicatul vocii. Indiferent ce spui, nu vei fi auzit. In plus, arata aceeasi lipsa de control.

Citeste aici: De ce copilul nu te aude daca tipi la el! 

3.      Nu spune “Nu poti sa…”

Multi parinti spun “Nu poti sa vorbesti asa cu mine!” Ei bine, iata ca pot. Nu poti controla cuvintele care ii ies gura. Iar daca ii spui aceste lucruri nu faci decat sa-l intarati. 

4.      Predici

Ultimul lucru de care are nevoie copilul tau in acele momente sunt predicile. Oricum nu le va auzi, oricat de calm i le-ai spune. Nu incerca sa-l faci sa fie mai recunoscator. Nu te astepta sa realizeze intr-o secunda toate sacrificiile tale de parinte. Este o pierdere de energie pe care a-i putea-o folosi in controlarea propriilor emotii. 

5.      Pedepse

E foarte usor pentru un parinte sa spuna “Bine, nu apreciezi ce ai, le vei pierde!” Daca incepi sa-i iei copilului tau din posesii sau ii interzici sa iasa afara, nu vei avea prea mare castig de cauza. Nu iti vei invata copilul cum sa se comporte, cum sa isi gestioneze frustrarile si fricile. Nu il vei invata sa nu mai spuna lucruri dureroase in viitor. Cu cat pedepsele sunt mai dure, cu atat mai mari vor fi resentimentele fata de tine. 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/10/2024