Jucariile copiilor sunt una dintre cele mai mari bucurii ale lor. Jucariile copiilor ii pot ajuta sa-si dezvolte abilitati psihice si fizice, ii pot invata diverse lucruri, de la litere si cifre, animale si fructe, la limbi straine. Indiferent de jucarie, copiii sunt incantati sa fie inconjurati de ele.
Si nu e copil sa nu faca vreo fixatie afectiva pentru una dintre zecile de jucarii pe care fiecare le are in casa. Pana la un punct este normal, spune psihologul Claris Raicu, consultantul site-ului nostru. Insa atunci cand copilul nu mai poate adormi sau pleca nicaieri fara ursuletul de plus al sau si refuza alte jucarii, iti poti pune anumite semne de intrebare.
Jucarii copii # 1: Fixatia pe un anumit obiect drag poate fi ceva normal
Aceste obsesii pentru jucarii ale copiilor sunt pana la un punct normale. In dorinta de a capata independenta, copiii simt nevoia “agatarii” de ceva cunoscut, familiar, care sa le confere siguranta de a explora “lumea noua”. Cum spuneam, acest “ceva” poate fi o jucarie, o carte, un cantec, un obiect vestimentar. Uneori jucaria ii aminteste de parinti atunci cand nu se afla alaturi de el (la gradi, de ex) si ii confera protectia de acasa, fiind simbolul ei si dandu-i un echilibru.
Jucarii copii# 2: Cand transmite fixatia pentru o jucarie mesajul unei carente afective a copilului?
Pentru un copil, o jucarie draga inseamna uneori tot universul sau. Jocul reprezinta lumea subiectiva a copilului, cu jucaria va vorbi asa cum adultii vorbesc cu el.ea devenind ascendentul moral si emotional.
Daca un copil iubeste cu predilectie o jucarie si zi si noapte, nu pleaca fara ea de acasa, nu adoarme fara ea iar acest lucru dureaza saptamani la rand, este momentul ca parintele sa inteleaga mesajul din spatele acestui gest. Acest mesaj pe care copilul este incapabil de a-l exprima verbal poate sa ne duca cu gandul la problemele sale emotionale, precum si la relatiile sale cu familia, la traumele pe care le-a suferit, la capacitatile si la dificultatile sale de a se adapta la mediul social.
Specialistii ar spune ca jocul reprezinta o cale foarte potrivita de evaluare a personalitatii in formare a copilului. Sunt copii care nu se simt suficient de iubiti de parintii lor. Si atunci ei vor exprima acest lucru prin a iubi excesiv jucaria preferata. De care nu se poate desparti, pentru ca despartirea de ea este grea sufleteste pentru el. Este ceea ce simte el cand parintii se despart de el sau nu ii acorda suficient timp sau afectiune.
Nu de putine ori am observat ca anumiti copii se ocupa cateva zile de o jucarie, dupa aceea va prefera o alta ca sa nu se simta neglijata nici aceea, si tot asa.
E bine ca parintii sa fie la curent cu preferintele copilului sau in materie de jucarii. Pentru ca astfel invata sa il cunoasca cu adevarat ca personalitate, ca trairi, emotii, sentimente. Jocul reprezinta modul in care percepe copilul mediul inconjurator, proiectia propriului sau mod de a fi si simti in raport cu sine si cu altii.
Mai apar si alt tip de fixatii pentru o jucarie, care de regula transmit alt tip de mesaj. E vorba de acele jucarii despre care copilul a inteles ca sunt pe plac parintilor sai, ca prin ele obtine lauda si aprecierea parintelui (a facut bine si repede un joc lego, a castigat nu-te-supara-frate). Ar fi de preferat sa ne jucam impreuna cu ei, sa-i invatam sa si piarda, nu doar sa castige. Si asta pentru ca viata are urcusurile si coborasurile ei si nu voi fi doar castigatori.
Un alt exemplu extrem si rar este copilul care construieste la nesfarsit din piese lego si le darama fara motiv. Pentru ca apoi sa reconstruiasca si sa demoleze din nou. Desi ar vrea sa se opreasca, se simte neputincios. In momentul in care observati un asemenea comportament la copiii vostri, incercati sa discutati cu ei sa observati ce ii framanta si care sunt emotiile lor . De asemenea, sunt situatii cand va coplesesc, va depasesc, anumite evenimente, ar fi bine sa discutati si cu un psiholog pentru a va invata cum sa gestionati de situatii fara sa va incarcati cu emotii negative.
Jucarii copii# 3: Cum gestionam fixatiile copilului pe anumite jucarii?
De cele mai multe ori, in timp, aceste fixatii dispar. Nu intrati in panica, un parinte anxios transmite starea copilului. Trebuie doar sa inconjurati copilul cu foarte multa dragoste. Sa-i acordati atentie, astfel incat cel mic sa nu gaseasca siguranta de care are nevoie doar intr-o jucarie.
Cel mai important aspect este ca parintele sa fie prezent in relatia cu copilul sau. Cu tact, iubire si diplomatie, un parinte afectuos si grijuliu va reusi sa descopere problemele ascunse, necosntientizate , reprimate sau negate ale copilulu sau chiar daca acestea sunt , ingropate in abisurile inconsientului.
Jucati-va impreuna. Vorbeste-i mult si cald. Intreaba-l despre fiecare papusa sau robotel in parte. Uitati-va la poze cu familia sau de cand era copilul bebelus. Gatiti impreuna. Mergeti la o plimbare impreuna. Cititi povesti. Analizati personajele preferate, accentuand faptul ca avem calitati si defecte cu totii.
Impreuna, cu iubire, totul se rezolva.
Afla aici cum poti sa iti educi copilul aratandu-i in acelasi timp ca il iubesti.
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua