Sfarsitul verii aduce inevitabil dupa sine inceperea anului scolar, cu tot ce inseamna el: materii noi, profesori mai exigenti si un orar mai incarcat cu fiecare an care trece. Nici pentru parinti lucrurile nu sunt mai simple, pentru ca acum intra in febra rechizitelor, a prepararii pachetelului pentru scoala si a „santajului“ fara de care temele ar ramane nefacute.
Stim ca faci eforturi sa fii un parinte exemplar si nu e cazul sa-ti amintim ca mai importanta decat marca stiloului sau ghiozdanul haios este totusi sanatatea micutului tau. Ceea ce putem insa face pentru tine este sa-ti prezentam un plan care va va aduce amandurora dimineti frumoase si va va ajuta sa incepeti ziua cu dreptul.
Nu neglija importanta somnului
Nimic nu-l umple pe cel mic de energie mai bine decat un somn bun (desigur ca asta ti se aplica si tie!). Odihna din timpul noptii este foarte importanta, pentru ca atunci are loc procesul de regenerare celulara, iar organismul isi incarca bateriile pentru a lupta mai eficient cu oboseala, stresul si bolile. Chiar daca juniorul tau este activ si energic din fire, are totusi nevoie de un somn adecvat pentru a-si recapata fortele. Avand in vedere ca reinceperea scolii este sinonima cu trezitul devreme, fixeaza o ora potrivita de culcare si asigura-te ca ea este respectata.
Daca adultii au nevoie de 7 sau 8 ore de somn pe noapte, copiii si adolescentii trebuie sa doarma cel putin 9 ore. O idee buna este sa implementezi noul program de culcare cu o cateva zile inainte de inceperea cursurilor, pentru a-l lasa pe cel mic sa se acomodeze. In acest mod, alarma matinala nu va mai veni ca un soc, iar organismul lui va avea ocazia sa se adapteze cu trezitul de dimineata.
Citeste si: Clasa pregătitoare. 7 lucruri pe care copilul tău trebuie să le ştie când începe şcoala
Incepe ziua cu micul dejun
Nu degeaba se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei! El reprezinta baza nutritionala pentru intreaga zi si influenteaza nivelul de energie, starea de spirit si productivitatea. Rasfata-l pe cel mic cu cereale bogate in fibre si cu un continut redus de zahar – nu sunt doar gustoase, ci si foarte sanatoase. Asa vei evita crizele de glicemie si scaderea energiei cand copilul este la scoala.
Pentru variatie, mai include in meniul de dimineata oua fierte (pentru aportul de proteine), fructe proaspete si iaurt (insa nu cel cu fructe si mult zahar). Painea prajita din cereale integrale este, de asemenea, foarte hranitoare. In plus, ii poti pregati si cateva tartine pentru gustarea de amiaza.
Faceti miscare inca de dimineata
Copiii sunt, prin natura lor, mai activi pe perioada vacantelor, pentru ca au mai multe ocazii de a face sport si de a se bucura de tot felul de activitati in aer liber: mersul pe bicicleta, inotul, fotbal sau volei etc. Cand incepe scoala, ei au insa mai putin timp pentru joaca, asa incat trebuie sa te asiguri ca fac totusi miscare. Daca ai timp, puteti merge impreuna pe jos (sau cu bicicleta) pana la scoala, sau il poti ajuta sa se integreze intr-un mic grup si sa mearga insotit de colegi.
Cand asta nu este totusi o optiune, puteti face miscare in casa, inainte de a pleca la drum: sarituri, alergari sau alte exercitii fizice haioase care i-ar putea face placere. Daca i te alaturi la antrenamentul matinal, va fi mai motivat sa se tina de treaba, iar sesiunea de exercitii va fi mai distractiva.
Te mai poate interesa si: Incepe SCOALA: 4 probleme de sanatate cu care se pot confrunta copiii
Autor: Alexandra Nedelcu
foto: pixabay.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?