Stima de sine reprezintă percepţia unui om legat de valoarea pe care o are ca şi individ. Stima de sine este cea care îţi dă curaj să faci lucruri noi şi să accepţi ideea de eşec, fără ca asta să te descurajeze complet. Atunci când eşti părinte, este imposibil să nu greşeşti. Dacă ai grijă să te informezi în legătură cu psihologia copilului, poţi să reuşeşti să nu faci greşeli care îi distrug stima de sine copilului tău. Atunci când cei mici învaţă lucruri noi, pe care ulterior reuşesc să le facă, capătă încredere şi entuziasm pentru a încerca diverse lucruri şi în alte situaţii.
Iată care sunt cele mai comune greşeli ale părinţilor, care îi fac pe copii să aibă mai puţină încredere în ei:
Critica excesivă
Atunci când îţi critici copilul, există riscul ca acesta să interpreteze totul foarte personal. Replici precum ,,sunt foarte dezamagită de tine” îl afectează profund, îi schimbă starea de spirit şi dorinţă de a încerca lucruri noi. Astfel, va face automat legătura dintre eşecuri şi valoarea lui ca şi individ.
Lauda rezultatelor, nu a efortului
Nu trebuie să ai o reacţie de entuziasm doar atunci când îi reuşeşte ceva sau are rezultate deosebite. Asta îl va face să simtă că un eşec va fi foarte „taxat”. Arată-i că eşti atentă la tot procesul în care este implicat şi că observi eforturile sale. Laudă-l pentru munca pe care o depune şi ambiţia de a-şi depăşi limitele, indiferent de rezultat.
Controlul total al vieţii copilului
Chiar dacă un copil are nevoie până la maturitate de sfaturile părinţilor şi, de ce nu, chiar şi atunci, nu înseamnă că trebuie să-i dictezi întreaga viaţă. La o anumită vârstă, atunci când copilul are deja nişte deprinderi, îl poţi lăsa să capete independenţă. Lasă-i spaţiu să exploreze lumea şi, pe măsură ce creşte, vei putea vorbi deschis despre ce este bine să facă, fără a-i da senzaţia că îl controlezi. Încurajează-l în ceea ce vrea să facă, pentru a-i da curaj.
Citteste continuarea pe QBEBE.RO.