Drepturile se confunda adesea cu responsabilitatile. Diferenta o face, pana la urma, o mica nuanta de sens: majoritatea drepturilor sunt si responsabilitati, numai ca nu este neaparat sa te folosesti de ele daca nu vrei. Acest ghid reprezinta un mic set de drepturi si responsabilitati principale de care orice parinte ar trebui sa fie constient si sa le aplice. Este un ghid de formare a ta, ca om si apoi ca parinte. Experienta de a avea un copil poate fi sansa ta de a te maturiza emotional.
Copilul vine pe lume cu o mostenire genetica si traieste, inca din burta mamei, intr-un mediu social care ii influenteaza conceptia despre sine, despre lume si viata, care se cristalizeaza in tipare comportamentale care nu mai sunt controlate de vointa.
Pe masura ce creste si are mai multe experiente, copilul incorporeaza in propria sa personalitate, intrupeaza efectiv in structura creierului sau, elemente ale personalitatii celor cu care interactioneaza frecvent. Modul in care adultii din jurul copilului se poarta, vorbesc si il asculta este receptionat de acesta ca un mesaj despre sine insusi.
De aceea, prima scoala a copilului sunt primii 7 -si chiar primii 14 ani- de acasa. Acolo el trebuie sa invete ce inseamna responsabilitatea, ce inseamna un drept. Familia nu este decat o institutie cu legi proprii care trebuie sa formeze copilul, emotional, mental, social, sa formeze „baza” pentru un bun elev, un bun cetatean, un bun enorias, un bun prieten, apoi un bun sot/ sotie si un bun tata/ mama.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!