Esti un parinte mereu ingrijorat pentru copilul tau? 6 sfaturi sa te echilibrezi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Esti un parinte mereu ingrijorat pentru copilul tau? 6 sfaturi sa te echilibrezi

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Esti un parinte mereu ingrijorat pentru copilul tau? 6 sfaturi sa te echilibrezi

“Pe vremea noastra, mergeam la scoala singuri, stateam acasa singuri, eram afara cu prietenii pana seara tarziu, iar parintii nostri n-aveau nicio grija”… Vi se pare cunoscuta fraza? Se potriveste copilariei multora dintre noi. Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Dupa ce am devenit parinti, simtim constant nevoia de a-i “verifica” pe cei mici, pentru a ne asigura (pentru a cata oara?) ca sunt bine. Pana la un punct, aceasta grija este normala, fireasca si naturala. Sunt copiii nostri si ar trebui sa-i protejam.

Cand totusi aceasta grija devine exagerare?  Raspunsul il dau prompt specialistii: cand incerci sa dai la o parte toate obstacolele din viata copilului tau pentru ca lui sa-i fie tot timpul bine. Vrei sa-l feresti de toate experientele negative, de tot disconfortul, de esecuri si frici. Cum? Facand totul in locul lui.

Cand copilul este nefericit, ca parinti, avem tendinta de a reactiona automat, de multe ori exagerat. Ii complesim cu asigurari si reasigurari ca pot, ca sunt buni, ca sunt puternici. Niciun parinte responsabil nu vrea sa-i faca rau copilului sau. Insa, problema e ca propria noastra frica, poate contribui la esecul copilului. Cand te gandesti constant la ceva, asteptandu-te sa se petreaca, se va petrece. Cand incerci sa scapi de o teama, o creezi. E un fel de profetie care se implineste. In plus, prin aceste griji, le transmitem copiilor nostri un mesaj periculos: “Daca parintii mei se ingrijoreaza in legatura cu X, inseamna ca este ceva foarte serios!”.

Iata 6 pasi oferiti de specialistii de la EmpoweringParents.com care te pot ajuta sa scapi de grijile exagerate.

1. Nu face lucruri in locul copilului

Daca cel mic se poate imbraca singur, nu te oferi sa-l imbraci tu, crezand ca astfel il ajuti. Nu-i raspunde la toate intrebarile, fara sa-l pui sa rationeze singur in anumite privinte. Daca ezita, lasa-l sa ia decizii singur. Ajuta-l doar sa puna in balanta plusurile si minusurile inainte de a lua o hotarare, dar nu decide tu in locul lui, sperand ca astfel l-ai scutit de vreun effort. Lasa-l sa simta durerea si disconfortul. Toate acestea fac parte din viata si va trebui sa se descurce cand va creste. Si nu va reusi sa faca asta, daca tot timpul este cineva care sa faca lucruri in locul lui. El nu va deprinde nicio abilitate in acest sens.

2. Nu-ti transfera grijile in responsabilitatea copilului

Nu te concentra pe ce rau urmeaza sa i se intample copilului, oare? Alunga toate gandurile negative. Nu-ti pune intrebari de genul “Dar daca nu va reusi X, dar daca nu va face Y, dar daca va fi prea timida, etc.”. Nu spune lucruri de genul “Pare cam greu de facut, esti sigur(a) ca te descurci singur(a)?”. In acest fel ii trasnsferi copilului grijile tale, iar aceste griji nu sunt repsonsabilitatea lui, ci a ta.

3. Nu iti face copilul centrul universului tau

Este copilul tau, este mandria ta, il iubesti, insa este indicat sa-l lasi sa-si traiasca propria viata. Nu il transforma in centrul universului tau, iar reusitele lui sa fie singurele tale reusite si validari pentru respectul de sine. Ocupa-te si de persoana ta, de realizarile tale si de validarea ta ca om, prin prisma faptelor tale, nu exclusiv ale copilului tau.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 19/05/2014