Esti un parinte elicopter? Afla unde gresesti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Esti un parinte elicopter? Afla unde gresesti

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Esti un parinte elicopter? Afla unde gresesti
parinte elicopter - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - baby-1422357_1920

Ce este un parinte elicopter? Este parintele care se roteste vesnic in jurul copilului sau si face totul sau, aproximativ totul, in locul lui. Parintele elicopter nu-si lasa copilul sa greseasca, nu-si lasa copilul sa ia decizii, ia toate provocarile asupra sa si chiar face temele in locul copiilor, astfel incat celui mic sa nu-i fie “greu”. Parintele elicopter ia deciziile in locul copilului si ajunge pana la a completa fisele de inscriere la liceu in locul acestuia.

 

 

Cum iti dai seama daca esti un parinte elicopter?

Cand copilul vine sa-ti ceara ajutorul, cum reactionezi? Il asculti, ii pui intrebari sau ii spui cum sa rezolve problema. Cand copilul are suficiente informatii, este capabil sa ia deciziile corecte. Insa, daca ii spui intotdeauna ce sa faca, el nu va sti niciodata cum sa adune aceste informatii, cum sa le puna cap la cap si cum sa ia deciziile. Nu este indicat sa te transformi intr-un salvator care sa-i impiedice pe cei mici sa greseasca si sa sufere.

Sunt momente cand copilul trebuie sa infrunte propriile consecinte. Daca nu isi face tema, asta nu inseamna ca trebuie sa pleci de la birou ca sa o rezolvi tu in locul lui.

 

 

De ce ajungi un parinte elicopter?

Parintii au tendinta de a deveni “elicopter” din cauza a doua motive puternice, dar negative. Primul este teama ca cel mic va lua o decizie gresita, va suferi si va regreta. Al doilea este sentimentul de vina al parintilor care incearca astfel sa compenseze ceva prin “usurarea” vietii copilului.

 

Rolul parintelui este acela de a-l educa, de a-l creste sanatos, astfel incat copilul sa devina un adult capabil si responsabil. Acest lucru presupune sa-l lasi sa faca greseli, sa suporte consecinte, sa ia decizii. Copiii care cresc cu lipsa abilitatii de a lua decizii, de a rezolva probleme si de a face greseli, nu vor avea incredere in ei. Vor avea dificultati in a alege pentru ei si intotdeauna vor lasa pe altii sa hotarasca in numele lor.

Chiar daca esti tentat sa-l “feresti” de greu, fa un pas inapoi. Lasa-ti copilul sa greseasca, sa suporte consecintele. Aceste lucruri il vor invata sa devina un adult puternic si increzator in fortele proprii.

 

Sursa: childdevelopmentinfo.com

 

 

Imagine de klimkin de la Pixabay

Data articol: 10/04/2020