Sa recunoastem, nu este usor in ziua de azi sa fii parinte de copil scolar ce se confrunta cu multe note, lucrari, materie multa, presiune mare din toate partile. Toate trairile tale, de actual parinte dar fost elev vin buluc peste tine si, in fata temelor sau a lucrarilor primite de copilul tau la scoala, te surprinzi ca reactionezi inauntrul tau asa cum simteai cand erai tu elev. Fie intri pe pilot automat si spui copilului ceea ce ti s-a spus si tie de catre adulti de asa de multe ori cand erai elev, fie negi si reactionezi exact opusul.
Ai auzit de prea multe ori indemnul de a invata, ca sa ai un rost bun in viata, ca sa iti multumesti parintii, ca sa scapi de presiunea profesorilor, incat acum spui acelasi lucru copiilor tai.
Insa deseori faci invers, tocmai pentru ca esti constient cat de mult nu ti-a placut ce ti s-a spus sau cum s-au purtat cu tine cand erai de varsta scolara, asa incat devii permisiv si relaxat in relatia cu copilul tau scolar.
Este vreun model mai bun decat altul?
Nu se pune problema sa existe o unica strategie victorioasa a relatiei parinti-copii scolari, pentru ca suntem individualitati distincte in vremuri noi. Nici noi nu mai suntem cum erau parintii nostri, adica mai rigizi, mai speriati, siguri ca nu exista vreo alta sansa pentru un viitor bun sau o viata usoara decat cartea si notele mari. Nici vremurile pe care le traim nu mai sunt la fel: acum avem in jur exemple de oameni realizati care nu au in spate un carnet de note plin numai cu 9 si 10 sau de oameni cu vieti medii si finante modeste, ei fiind fosti tocilari, sefi de clasa sau de scoala, eminente cenusii ai vremurilor lor cu peretii camerei plini ochi de diplome si medalii.
Diversitatea vremurilor actuale creeaza oportunitati pentru aproape oricine, indiferent de rezultatele scolare, la care nu te poti gandi, iar societatea e in continua schimbare. Noi crestem copii pentru un viitor despre care nu avem niciun habar. Si nici copiii nu sunt cum eram noi candva: ei au acces la alt tip de informatie, se nasc deja copii digitali din parinti crescuti in era analogica. Ei relationeaza altfel intre ei, au simtul independentei, libertatii si exprimarii cu totul altfel decat generatia parintilor lor.
Si atunci, cum e mai bine sa procedam ca parinte zi de zi in fata vietii de scolar a copilului nostru?
Pe fondul unui sistem de invatamant in continua transformare, mai mult sau mai putin coerent – cu materii uneori inutile, cu cantitati de predare sau invatare care nu aduc nimic bun copilului, cu informatii predate despre vremuri demult apuse pe care daca le invata nu sunt cu nimic pregatiti pentru vremurile in care traiesc sau vor trai, cu o diferenta uriasa intre scolile private versus cele de stat la modul in care abordeaza copilul ca om si viitor adult, nu doar fiinta ce trebuie sa toceasca fara noima materii doldora – singura oaza de stabilitate pentru copil este mediul de acasa, din familia sa.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?