Efectele minciunilor nevinovate asupra copiilor - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Efectele minciunilor nevinovate asupra copiilor

Efectele minciunilor nevinovate

Minciunile nevinovate raman nevinovate

De cealalta parte a baricadei, sunt psihologii care considera ca minciunile nevinovate raman nevinovate si ca un parinte nu ar trebui sa se supere pe copilul care incearca sa-l “pacaleasca”.

Minciuna face parte din dezvoltarea copilului. Nu e minciuna, e imaginatie. Cei mai multi dintre copii vor descoperi si vor experimenta minciuna pentru a evita sa fie pedepisiti, in jurul varstei de 4 ani. “Nu am spart eu becul”, vor spune, desi sunt convinsi ca i-ai vazut spargand becul.

Alti copii vor minti pentru a castiga “statut social”.

Vor inventa orice situatie care ii va pune intr-o lumina favorabila in fata colegilor. De asemenea, pot trisa ca sa castige la un joc si astfel sa-si protejeze egoul de un esec, adica pierderea jocului.

Minciuna va incepe in jurul varstei de 4 ani si va dura, cu aproximatie, pana la varsta de 6 ani. In momentul in care copiii vor incepe sa socializeze si vor observa ca minciuna nu este bine primita si vor avea de suferit din punct de vedere social, vor inceta si cu minciuna.

Totusi, daca si dupa varsta de 7 ani, copilul va continua sa minta, este foarte probabil sa ramana asa.

Ce faci daca copilul este mincinos

Desi niciun parinte nu are aceasta intentie, minciunile nevinovate pe care le spune copilului il invata pe cel mic sa minta. De fiecare data cand iti inveti copilul sa fie “politicos” si sa se prefaca ca ii place un cadou pe care il primeste, il inveti de fapt sa minta pentru a proteja sentimentele celorlalti.

Problema este ca cei mici generalizeaza si extind regula catre toate domeniile. Cand tatal intreaba “Ce-ai facut cu banii pe care ti i-am dat, ti-ai luat acadele?”, copilul, dorind sa nu-si supere tatal, va spune “NU, mi-am luat iaurt”. Pentru ca asa a invatat de Craciun, sa protejeze sentimentele celuilalt. Cand sunt mici, copiii nu vad nuantele.

Cand ai un copil mincinos, nu il pedepsi si nu-i pune eticheta de mincinos.

Seteaza-i insa consecinte logice. Daca sparge lampa, consecinta este ca va trebui sa faca curat si sa inlocuiasca lampa din banii lui. La aceasta se adauga lipsirea de privilegiul de a se mai juca in acea camera pentru o zi sau doua. Nu este indicat sa ii creezi copilului vreun sentiment de vina si de rusine.

Specialistii spun ca este mult mai eficienta modificarea comportamentului vorbind despre beneficiile onestitatii decat despre cat de urata este minciuna. Atunci cand cititi carti sau va uitati la televizor si unul dintre personaje nu este mincinos, discutati despre cat de incredere este o persoana care spune tot timpul adevarul, si ce relatii bune de prietenie are.

De asemenea, ii poti spune copilului ca onestitatea este o calitate de care ar trebui sa fie mandru. Cu cat ii apreciezi faptul ca este onest si ca spune adevarul, cu atat mai des copilul tau va face asta.

Surse: ivillage.com, alysonschafer.com.

Imagine de jacqueline macou de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/12/2020