Educatie pozitiva: Tehnica “Time-out” – pro sau contra? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Educatie pozitiva: Tehnica “Time-out” – pro sau contra?

 

Educatie pozitiva: Cum transformi “time-out”-ul in ceva bun

Aceasta tehnica a time-out-ului se poate adapta, astfel incat parintele sa transmita copilului ca a facut ceva gresit, iar acesta sa nu se simta izolat, indepartat, sau, mai rau, sa nu se simta iubit de catre parintii sai. Parintii si copiii nu sunt dusmani, astfel incat o tabara sau alta sa iasa castigatoare. Ambele parti trebuie sa castige. Si parintii si copiii trebuie sa se simta iubiti, respectati.

In loc sa trimiti copilul in camera lui pentru ca a facut ceva gresit, il trimiti la “coltul de confort”. Il definiti si inaugurati impreuna in familie si acesta este din start considerat ceva pozitiv. Acesta poate fi folosit atat de copii, cat si de aldulti, si este locul in care fiecare se linisteste, reflecteaza asupra faptelor sale. “Coltul de confort” poate fi dotat cu de toate, jucarii, carti, planse de colorat si creioane, sau poate fi doar un scaun (eventual un balansoar) si o patura.

Si in loc sa-i spui “M-am saturat de comportamentul tau, ti-am spus de atatea ori sa nu mai faci X, te rog du-te in camera ta si sa nu mai iesi decat dupa ce trec Y minute”, incearca “Se pare ca nu esti in apele tale bune asa cum te stiu eu, tuturor ni se poate intampla, in asemenea momente e bine sa nu ii ranim pe cei dragi cu un comportament nepotrivit; iti propun sa te duci la coltul de confort si sa stai acolo linistit(a) pana cand simti ca te vei simti mai bine, si apoi vom vorbi.”

O regula de baza in aplicarea metodei “coltul de confort” este sa nu-i spui copilului de ce l-ai trimis acolo, cu atat mai mult in timp ce se afla in coltul de confort. Copilul poate reveni in sanul familiei oricand se simte pregatit si gata de cooperare.

 

Un element important al educatiei pozitive este “echipa”. Familia este o echipa. In momentul in care iti vezi familia ca pe o echipa iti dai seama ca in momentul in care cineva a gresit, de fapt a gresit toata familia. Iar in momentul in care cineva are succes, succes va avea toata familia.

 

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 14/09/2017