Educatie pozitiva: Cum sa rezolvi un conflict fara violenta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Educatie pozitiva: Cum sa rezolvi un conflict fara violenta

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Educatie pozitiva: Cum sa rezolvi un conflict fara violenta
educatie pozitiva sfatulparintilor.ro - pixabay_com - children-1217246_1920
Credit foto: Imagine de Soledadsnp de la Pixabay

Educatie pozitiva: Oamenii sunt diferiti si nu trebuie neaparat sa fie toata lumea de acord cu toata lumea. Asa pot pot aparea conflictele de idei, de valori, de opinii. De multe ori, situatii de acest gen duc la manifestari nervoase mai mult sau mai putin violente.

In randul copiilor, aceste manifestari violente ajung chiar si la bataie. Stim cu totii ca bataia nu este o solutie, insa cum ii invatam pe copii sa rezolve un conflict fara sa ajunga la violente? 

Educatie pozitiva: Iata care sunt sfaturile specialistilor de la Afineparent.com. 

Invata-i ca o neintelegere nu inseamna destramarea prieteniei

O neintelegere nu inseamna intotdeauna destramarea unei prietenii. Copiii ar trebui sa inteleaga ca sunt pareri si pareri, iar faptul ca un prieten nu a vrut sa mearga la joaca, din diverse motive, nu inseamna ca are ceva ei.

Mai mult, copiii ar trebui invatati sa faca diferenta intre actiunea/comportamentul unui prieten si prietenul respectiv. Copilul acela nu este „rau”, ci doar a avut altceva de facut. 

Educatie pozitiva: Cum sa disciplinezi un copil sensibil

Invata-i ca familia si prietenii sunt ca o echipa

Sa fie lasat in afara unui joc poate fi foarte destabilizator pentru un copil. Cu totii ne dorim sa apartinem unui grup. Ca sa nu ne lasam purtati de furie si sa izbucnim nervos, ar trebui sa invatam cu totii ca prietenii si familia sunt in echipa noastra, nu sunt adversari. Este mai bine sa cooperezi cu cineva decat sa fii in competitie cu cineva. 

Incurajeaza-ti copiii sa isi recunoasca emotiile

Atunci cand nu-i perpecepem pe cei din familie sau pe prieteni ca pe o echipa, avem tendinta de a presupune ca au intentii rele. Aceste emotii ies relativ repede la suprafata, de aceea este foarte important ca cei mici sa si le recunoasca.

Imbratiseaza-ti copilul, astfel incat el sa se simta in siguranta si incurajeaza-l sa spuna ceea ce simte, daca ii este teama, daca este furios, daca este frustrat. Odata identificate aceste emotii, il vom ajuta sa si le exploreze, sa vada care este cauza si sa ia masurile care se impun. 

Educatie pozitiva: Cum sa faci disciplina cu dragoste

Repetitia e mama invataturii

Repeta acesti pasi de fiecare data cand copilul tau se confrunta cu o situatie de acest gen. Indiferent de cat de multe ori se intampla, repeta-i din nou si din nou. In acest fel, copilul va avea intipariti pasii in minte si va incerca sa-i repete ori de cate ori va fi nevoie.

 

 

 

Sursa: Afineparent.com

Imagine de Soledadsnp de la Pixabay

Data articol: 02/08/2024