Educatie pozitiva: Cum sa faci disciplina cu dragoste - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Educatie pozitiva: Cum sa faci disciplina cu dragoste

Cum sa faci disciplina cu dragoste
Credit foto: Imagine de BlueAngel16 de la Pixabay

Cand copilul face ceva suparator, nelalocul lui, trebuie sa te gandesti “E oare atat de grav!?”. Nu cumva esti prea nervos din alte motive si tinzi sa faci din tantar armasar pentru lucru marunt facut gresit si fara intentie de copilul tau? Multe din “erorile” de comportament ale copiilor mici vor disparea in mod natural cand vor mai creste, mai ales daca a primit un model pozitiv din partea parintilor.

Sunt situatii in care “cooperarea” copilului nu este negociabila.

De exemplu, cand copilul are tendinta de a umbla la priza sau la lucrurile care ii pot pune viata in pericol, multi parinti au tendinta de a spune “NU e voie”. Unii dintre ei ofera si explicatii, altii raman doar cu “NU”, eventual repetat la nesfarsit. In educatia pozitiva, insa, “NU” este exclus. In loc sa-i spui “Nu e voie la priza” ii poti spune “Trebuie sa fii atent pentru ca la priza te poti rani!”. Si, cand e cazul si este posibil, ofera-i alternative. El va sti ca asa nu e bine si asa e bine. Daca ii spui doar “nu e bine” fara sa-i arati si cum e bine el n-are de unde sa stie.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Un alt element important in discplinarea copilului este sa-ti cunosti copilul. Poate ca este hipersensibil sau hiperactiv, sau suparacios. E nevoie sa-i cunosti limitele, sa-i intelegi nevoile. Trebuie sa pui nevoile lui pe primul loc si nu nevoia ta de a scapa de “rusine” daca cel mic face o criza in public. Copilul tau nu este adversarul tau. Copilul tau are nevoie de tine. Poarta-te cu copilul tau, asa cum vrei ca altii sa se poarte cu tine. Esti adult, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-ti impui vointa prin forta.

Cand faci greseli iti spui ca este omeneste. Iti ceri iertare si mergi mai departe. Dar, oare, copilul tau nu este tot om?! Sau lui nu-i este permisa greseala?! Nu uita, cand copilul tau se comporta neadecvat, exact atunci are cel mai mult nevoie de dragostea ta!

Din seria “Educatie pozitiva” mai poti citi “Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator”, “Educatia pozitiva: Cum recunosti un copil cu necesitati emotionale mult ridicate?

Imagine de BlueAngel16 de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 14/09/2023