Capitolul “educatie copii” este extrem de important in cresterea si dezvoltarea lor armonioasa. Iar pentru a-i oferi copilului educatia optima, parintele trebuie in primul rand sa-l inteleaga, sa-i stie nevoile, sentimentele, chiar daca este mic si nu le poate exprima prin cuvinte.
Sunt parinti care, privind diversi copii in parc sau ascultand povestile altor parinti, ii catalogheaza pe acei copii “perfecti”. Copilul care nu plange, care mananca tot din farfurie, care nu tipa, nu arunca jucariile, care nu vrea in brate tot timpul, care doarme singur in patutul lui si adoarme imediat ce l-ai pus acolo – iata numai cateva insusiri ale “copilului perfect” create in mintea unora dintre parinti. Apoi incep comparatiile “al meu tipa, nu doarme, nu mananca, este iritat, plange non stop “ etc. Dar oare sa insemne asta ca respectivul copil nu este “perfect”? Cu siguranta raspunsul va fi nu!
Citeste si: Psiholog Monica Bolocan: Capcana copilului perfectionist – cand dorinta de “a fi perfect” devine o povara
Daca ne ghidam dupa principiile educatiei pozitive in ceea ce priveste educatia copiilor, atunci va trebuie sa intelegem ca fiecare copil are nevoile lui.
Fiecare copil este diferit si nu trebuie sa ne invinovatim daca copilul nostru este mai plangacios sau daca nu merge singur la culcare sau face lucruri in dezacord cu ce ii cerem noi sa faca. Asta nu inseamna ca nu suntem parinti buni sau ca am gresit la capitolul “educatie copii”. Asta inseamna doar ca micutul nostru are nevoi emotionale mai mari decat alti copii. (Citeste aici despre Copilul cu necesitati emotionale mult ridicate).
Specialistii in educatie pozitiva ne indeamna sa privim intotdeauna partea plina a paharului si sa avem incredere in instinctele noastre de parinti. Toti copii sunt minunati, sunt un dar de la Dumnezeu, indiferent ca sunt mai docili, mai nazdravani sau cu nevoi emotionale ridicate. Important este sa le acoperim acele nevoi.
Pentru parintii care au un copil mai agitat, mai nervos sau cu nevoi emotionale ridicate, poate fi un chin, mai ales ca se vor gasi alti parinti care se vor grabi sa-i critice ca n-au stiut cum sa-i faca educatie copilului. Dar asta nu trebuie sa-i descurajeze.
Te mai poate interesa si: Recompensa sau pedeapsa? Cum obtii de la copil purtarea dorita
Sunt copii care vor sa fie tinuti in brate, altii carora nu le place deloc acest lucru.
Imaginati-va de exemplu, cate momente speciale pierd parintii ai caror copii nu apreciaza faptul ca sunt luati in brate si alintati. Cat de descurajator trebuie sa fie pentru acel parinte faptul ca micutul lui nu-l lasa, pur si simplu, sa-si arate afectiunea.
Un alt exemplu – copilul care merge singur la culcare. Poate ca va ganditi ce “fericiti” trebuie sa fie acei parinti. Ce-ar fi insa sa va ganditi – in cazul in care aveti un copil care nu adoarme singur – la ce bucurie simtiti cand sunteti alaturi de copilul vostru, strangandu-l in brate si sarutandu-l pana adoarme. Cum va simtiti cand ii priviti somnul linistit? Aceste momente sunt amintiri de neuitat.
Copiii care se joaca singuri pot fi iarasi un exemplu de “copil perfect”. Asa este firea lor. Ei nu simt nevoia prezentei adultului, parintelui, in “ecuatie”. Sunt fericiti asa. Ganditi-va ca micutul vostru are alte nevoi, ca sunt o binecuvantare momentele magice petrecute impreuna.
Nu rata nici: 6 calitati ca sa fii parintele perfect pentru copilul tau. Le ai si tu?
Indiferent cum este copilul vostru, nu-l comparati niciodata cu al prietenului sau al vecinului, sau al colegului de serviciu, sau al oricarei persoane din parc, si nu va spuneti “Ce mi-as dori sa fi fost si copilul meu asa!”.
Aceasta dorinta cladeste in parinte o nemultumire pentru copilul pe care il are iar aceasta emotie este simtita de copil la nivel subtil, tensionand relatia voastra. Sincer, tu ai fi fericit alaturi de cineva la care simti (din atitudine, vorbe, privire, gesturi, mimica) ca nu te accepta asa cum esti?
Aveti incredere in instinctele de parinti, aveti incredere in copilul vostru, bucurati-va de relatia pe care o aveti. Iar cand il strangeti in brate sa fiti convinsi ca sunteti parintii “copilului perfect”.
Mai multe articole despre educatia pozitiva gasiti aici.
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT