– Ai grijă la tonul vocii, care trebuie să fie calm, neutru, vorbă rară si apăsată. Trebuie să transmiţi imaginea unui adult stăpân pe sine si pe situaţie (să îţi modeleze copilul) nu frustrat sau cu nervii la pământ.
– Nu-i da şi nu-i cere explicaţii. Va fi prea nervos să te poată înţelege.
– Tot ce trebuie să faci este să reiei activitatea pe care o făceaţi înainte să intervină criza.
Sunt foarte multe situaţii care pot declanşa crize emoţioanale. De exemplu, achiziţionarea unei jucării pe care urmează să o faceţi cadou unui alt copil. Soluţiile sunt fie să nu-l iei la cumpărături, fie îi spui dinainte ce urmează să faceţi. “Mergem să-i luăm o jucărie lui X. Nu vom cumpăra şi altceva. Dacă îţi place o jucărie de acolo şi ţi-o doreşti îmi spui şi o trecem pe lista de cadouri pentru ziua ta”. Ţine cont de faptul că majoritatea crizelor de nervi se produce când copilul este obosit sau flămând. Aşa că fii pregătit tot timpul cu o gustare sau evită să ieşi cu el când este epuizat.
Dacă copilul tău are mai mult de 3 astfel de crize pe zi sau aceste crize durează mai mult de 15 minute, înseamnă că sunt şi alţi factori “perturbatori”: lipsa somnului, dieta necorespunzătoare. Dacă nu găseşti o cauză certă a crizelor emoţionale, ar fi bine să consulţi şi medicul pediatru.
Tu cum reacţionezi când copilul tău face o criză emoţională? Care crezi că este cea mai bună metodă de a “domoli” un copil mic nervos?
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?