1. Elimina “De ce?”
“De ce?” e o invitatie la invinovatiri si scuze. In schimb pune intrebari de genul “Ce gandeai cand…?”, “Ce voiai sa rezolvi prin…?” Aceste intrebari functioneaza atat la copiii mai mici, cat si la cei mari. Desi la cei mai mici s-ar putea intampina mici probleme de comunicare, acest exercitiu va prinde bine pe viitor si va dezvolta copiilor abilitatea de a vorbi despre propriile ganduri pe masura ce cresc.
2. Concentreaza-te pe cate o problema
Chiar daca cel mic a facut mai multe “boacane”, ia fiecare problema in parte si discut-o. Nu aduce in discutie ceva ce s-a intamplat acum doua saptamani. Incercarea de a rezolva mai multe situatii deodata poate duce la frustari si de o parte si de alta.
3. Identifica un comportament de schimb
Atunci cand discuti cu copilul despre cum a reactionat nefericit, intreaba-l cum crede ca poate gestiona situatia data viitoare. Permite-i copilului sa prezinte singur ideile. Poti face cateva sugestii doar daca vezi ca el nu se descurca.
Atunci cand vine cu idei, nu permite raspunsuri de genul “Nu voi mai face asta” sau “Voi fi cuminte”. Incurajeaza-ti copilul sa fie mai explicit: “Ce vei face mai exact?”
Te mai poate interesa: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator
4. Fii un bun exemplu
Copiii invata mai mult din ce facem noi decat din ce spunem noi. Daca tipi si injuri, este normal ca si copilul va face la fel, indiferent cat de multe predici ii tii tu sa nu mai faca. Este foarte important ca tu sa te comporti exact asa cum ai vrea sa se comporte copilul tau.
Renunta la asteptarile nerealiste
Prinsi in valtoarea momentului, copiii vor uita ce le-ai explicat tu ieri si este nevoie de o noua si o noua “lectie”. Renunta la asteptarile nerealiste. Nu e copil care sa nu “uite” de azi pe maine. Comportamentele negative care au devenit obiceiuri nu vor fi foarte usor de inlocuit. E nevoie de timp. Fii pregatit sa ii acorzi copilului tau tot timpul necesar pentru asta. Reaminteste-i de fiecare data cand “calca stramb” ce are de facut. Asculta-ti instinctele si veti gasi impreuna cele mai bune solutii.
Recompensa
Atunci cand copilul a procedat corect, incurajeaza-l si arata-I toata aprecierea. Rezolvarea problemelor, una cate una, le da copiilor incredere de sine. Si, cu cat au mai multa incredere in ei, cu atat vor reusi data viitoare sa se stapaneasca mai mult si sa reactioneze corespunzator. Iar cand copilul se simte bine, parintele se simte bine. E o situatie din care toata lumea are de castigat.
Sursa: EmpoweringParents.com
Citeste continuarea: 1 2
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025