Dr. Oana Florea: Cum ne invatam copiii sa se spele pe dinti inca din primii ani de viata? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Dr. Oana Florea: Cum ne invatam copiii sa se spele pe dinti inca din primii ani de viata?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Dr. Oana Florea: Cum ne invatam copiii sa se spele pe dinti inca din primii ani de viata?
cum ne invatam copiii sa se spele pe dinti
Credit foto: Depositphotos.com

Specialistii le recomanda parintilor sa isi invete copiii sa se spele singuri pe dinti inca de la varste foarte fragede.

Procesul de invatare este, insa, de multe ori anevoios, iar cei mici trebuie sa inteleaga de ce este bine sa se spele de cel putin doua ori pe zi pe dinti. Medicul stomatolog Oana Florea ne explica modalitatile in care parintii isi pot invata cu brio copiii sa manevreze corect periuta de dinti si sa ajunga sa aiba o igiena dentara foarte buna.

„Pana la varsta de 4-5 ani, cei mici este bine sa primeasca ajutor de la parinti la spalatul dintilor. Mama sau tata sa le asigure igiena dentara si sa ii invete cum sa tina in mana si sa miste corect periuta de dinti. Abia dupa varsta de 10 ani ei capata dexteritatea completa, necesara pentru a face acest lucru fara supraveghere.

15 utilizari surprinzatoare ale pastei de dinti in gospodarie, de la curatarea petelor la intarirea unghiilor. Iata ce trebuie sa faci

Copiii invata cel mai bine prin imitatie, deci spalatul pe dinti trebuie sa fie o activitate comuna si distractiva.

Cel mic trebuie indemnat sa ne priveasca in timp ce ne spalam pe dinti, sa imite miscarile observate, iar data urmatoare sa facem schimb – el perie dintii, iar parintele supravegheaza.

Copilul trebuie incurajat sa perie dintii intr-o anumita ordine, pentru minimum 2 minute. Pentru a nu se plictisi, putem folosi o clepsidra sau un cantecel preferat ce dureaza 2 min. E bine sa-l obisnuim cat mai devreme cu utilizarea atei dentare, pentru a evita formarea asa-ziselor ”carii in oglinda” (cariile dintre dinti). De asemenea, foarte importanta este curatarea suprafetei limbii si a obrajilor, adevarate rezervoare de bacterii.

Este bine ca, pe durata periajului, sa fim alaturi de copil, sa-l supraveghem si sa il ajutam, iar la final sa ii laudam efortul si, eventual, sa ii oferim o mica recompense (nu dulce), cand reuseste sa se perieze corect 2 minute.

Copiii trebuie sa invete inca de mici ca, fara dinti, nu se poate trai si este foarte important sa-i ingrijim, pentru a-i avea toata viata”, explica medicul stomatolog Oana Florea.

Oana Florea este medic dentist cu Competenta Implantologie Orala, cu experienta internationala in Germania, alaturi de cei mai buni specialisti in chirurgie si implantologie. Oana Florea (www.drflorea.ro) isi desfasoara activitatea in cabinetul sau din Bucuresti si este apreciata inclusiv pentru experienta in lucrul cu copiii si cu pacientii anxiosi, cu teama de dentist.

Cum ingrijesti dintii copilului si il scapi de frica de dentist

foto: Depositphotos.com

Data articol: 14/07/2024