Dr. Daniel SIEGEL, pentru prima dată în România - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Dr. Daniel SIEGEL, pentru prima dată în România

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Dr. Daniel SIEGEL, pentru prima dată în România
Daniel Siegel

Dr. Daniel Siegel, unul dintre cei mai influenţi experţi în sănătate relaţională din lume, va susţine pe data de 27 septembrie 2014, la Bucureşti, două ateliere de excepție dedicate înțelegerii modului în care educația copiilor poate să fie conectată la evoluțiile psiho-emoționale specifice fiecărei vârste și etapelor de dezvoltare a acestora, pornind de la metodele și conceptele de parenting precum: conectarea în relaţia părinte-copil şi neurobiologia interpersonală, validarea emoţională ca strategie primară de disciplinare, integrarea creierului ca element de promovare a stării de bine, ataşamentul ca factor de sănătate relaţională şi mindsight (lentila minţii).

Părinții, experții în sănătate mintală şi persoanele interesate de psihologie şi de psihoterapie sunt principalii beneficiari ai acestui eveniment în premieră pentru România, care propune metode de educare pozitivă a copiilor bazate pe cele mai recente studii din domeniul psihologiei familiei şi al neuroştiinţelor. Pornind de la conceptul de sănătate relaţională, dr. Daniel Siegel are ca obiectiv principal formarea psihologică a părinţilor ca mijloc pentru cultivarea sănătăţii şi dezvoltării copiilor.

„Ca părinte este important să dai sens vieţii tale, deoarece te va ajuta să ai relaţii flexibile şi să fii în empatie emoţională cu copiii tăi. Integrând istoria ta personală, vei putea să oferi tipul de experienţe care ajută copiii să dea sens propriilor vieţi”, susține dr. Daniel Siegel

 

Conferința este organizată de Asociaţia Multiculturală de Psihologie şi Psihoterapie și Otilia Mantelers, expert în parenting.

 

 

 

PROGRAMUL EVENIMENTULUI

 

Atelier I: Puterea Prezenţei Conştiente a Părintelui în Viaţa Copilului: Ataşament, Joc şi Transformare

  • Părintele prezent – cum conştientizarea, înţelegerea şi integrarea propriei copilării şi adolescenţe ne ajută să fim părinţi mai buni;
  • Puterea poveştilor şi a scrisului în vindecarea umană;
  • Triunghiul experienţei umane: relaţia părinte – copil, mintea umană şi creierul ca organ social;
  • Principiile majore ale „Mindsight-ului”;
  • Neurobiologia interpersonală.

 

 

Atelier II: Brainstorm: Cum sa ne crestem copiii tinand cont de dezvoltarea si functionarea creierului in perioada 0-24 de ani

  • Ataşament şi integrare: influenţa pe care relaţiile şi experienţa de viaţă (ataşamentul) o au asupra creierului şi vice-versa;
  • Creierul copilului de la 0 la 12 ani: o călătorie în înţelegerea etapelor de dezvoltare a copilului;
  • Creierul adolescentului de la 12 la 24 de ani: puternic, fascinant şi provocator.

 

Informaţii generale:

  • Dr. Dan Siegel este în prezent profesor de psihiatrie la Şcoala de Medicină a UCLA, unde face parte din conducerea „Centrului pentru cultură, creier şi dezvoltare” şi este co-director fondator al „Centrului pentru cercetarea stării de conştiinţă deplină (mindfulness)”. Profesor premiat, este membru distins al „Asociaţiei de Psihiatrie Americană” şi este membru de onoare în mai multe organizaţii. Doctorul Siegel este, de asemenea, directorul executiv al „Institutului Mindsight”, o organizaţie educaţională care oferă cursuri online şi prelegeri în persoană, ce au ca subiect creşterea capacităţii de a ne percepe propriile minţi şi pe acelea ale celorlalţi (mindsight), la indivizi, familii şi în comunitate, prin examinarea relaţiilor dintre oameni şi a proceselor biologice.
  • Sub umbrela neurobiologiei interpersonale, doctorul Siegel include abordarea sa, denumită, pe scurt, „lentila minţii” (mindsight), care este capacitatea de-a percepe propria minte şi mintea celorlalţi, şi care aplică principiile domeniului emergent al neurobiologiei interpersonale pentru a promova compasiunea, bunătatea, rezilienţa şi starea de bine în vieţile noastre personale, în relaţii şi în comunitate. În centrul amândurora, atât al neurobiologiei interpersonale cât şi al abordării mindsight, stă ideea de integrare, care presupune legarea mai multor aspecte ale unui sistem, fie că acestea există în interiorul unei singure persoane sau într-un colectiv de indivizi. Integrarea e privită ca mecanism esenţial pentru sănătate, fiindcă promovează un fel de-a fi flexibil şi adaptativ, caracterizat de vitalitate şi de creativitate.
  • Integrarea este conceptul central al neurobiologiei şi al abordării din perspectiva lentilei mintale (mindsight). Definită drept legătura dintre mai multe componente diferite ale unui sistem, integrarea este principalul mecanism care promovează starea de bine. Pentru mintea unui singur individ, integrarea presupune legătura între aspecte separate ale proceselor mintale – gânduri şi emoţii, senzaţii corporale şi logică. În relaţie, integrarea presupune ca independenţa şi personalitatea fiecăruia dintre parteneri să fie respectate, şi, în acelaşi timp, legătura dintre cei doi să se bazeze pe comunicare empatică. Rezultatul final al integrării este armonia. Absenţa integrării conduce la haos şi rigiditate, iar descoperirea acestui lucru ne permite să reformulăm felul în care înţelegem tulburările mintale şi să lucrăm împreună, ca profesionişti din domeniile sănătăţii, educaţiei şi altor discipline, pentru a crea o lume mai sănătoasă şi mai integrată.

 

 

Informaţii suplimentare şi înscriere: www.drdansiegel.ro.

Data articol: 18/08/2014