Din ce in ce mai multi specialisti avertizeaza despre pericolul exercitat de televizor, calculator si telefon asupra dezvoltarii copiilor. Fie ca sunt prescolari, elevi sau adolescenti, dezvoltarea copiilor este afectata in diverse forme de timpul indelungat petrecut in fata ecranului.
Potrivit unor studii realizate de Kaiser Family Foundation, copiii, in special adolescentii, petrec in jur de 7 ore pe zi, adica mai mult de 50 de ore pe saptamana in fata ecranului televizorului, computerului sau telefonului. Aproape la fel de mult cat petrece un om mare la serviciu. Iata care sunt si consecintele.
Dezvoltare copii #1: Prea mult timp petrecut in fata ecranului inseamna acumulare de kilograme
Daca un copil petrece mai mult timp in fata ecranului (indiferent ca vorbim de cel al televizorului, calculatorului sau telefonului), asta inseamna ca aloca mai putin timp miscarii fizice. In plus, de obicei in fata televizorului se mai consuma cate o gustare (de cele mai multe ori chipsuri sau bauturi carbogazoase, care numai sanatoase nu sunt). De asemenea, in timpul programelor TV este imposibil ca un copil sa nu vada cel putin o reclama la un produs de tipul fast-food, ceea ce il va incuraja sa uite de stilul de viata sanatos. Tragand o linie si socotind toate cele de mai sus, vei constata ca incet-incet kilogramele in plus vor deveni o povara, atat pentru aspectul fizic si respectul de sine al copilului, cat si pentru sanatatea acestuia.
Semne ca cel mic sta prea mult in fata televizorului/calculatorului:
– nu mai iese la joaca
– sta pana seara tarziu sa urmareasca programele TV sau se joace
– mananca in fata televizorului/calculatorului
– adoarme cu televizorul pornit.
Ce poti face ca parinte:
– limiteaza-i timpul petrecut la televizor/calculator si incurajeaza-l sa iasa cu prietenii
– ii inregistrezi programele preferate pe care le poate urmari in weekend sau la o ora “normala”
– interzice-i sa mai manance la televizor/calculator si instaureaza regula “Toata lumea mananca la masa”.
– nu-i mai lasa calculatorul sau televizorul in dormitor.
Dezvoltare copii #2: SMS-urile epuizeaza copiii
Moda mesajelor scurte a “contaminat” multa lume, inclusiv copiii. Daca ai un copil care si dupa “stingere” continua sa trimita si sa primeasca SMS-uri este cazul sa iei masuri. E clar ca nu se va putea odihni peste noapte. Nu va putea adormi fie pentru ca anticipeaza ca va primi un raspuns, fie ca trebuie sa trimita un raspuns. Toate aceste “activitati” ii vor afecta pe termen lung.
Citeste aici unde poate duce lipsa somnului la adolescenti.
Ce poti face ca parinte:
– institui regula “Nimeni nu ia in dormitor telefoanele mobile”
– ii inchizi telefonul mobil cu 30 de minute inainte de a merge la culcare
Dezvoltare copii #3: Jocurile video violente conduc la un comportament agresiv
Jocurile video pot fi un mijloc de relaxare, insa sunt unele care contin scene de violenta extrema, razboaie, crime etc. care pot transforma un copil intr-o persoana agresiva si lipsita de empatie fata de ceilalti oameni. Granita dintre joc si realitate poate fi depasita usor de un copil expus unor astfel de jocuri pe o perioada indelungata.
Semne ca cel mic s-a jucat prea mult la calculator jocuri violente:
– este morocanos si isi iese repede din fire
– nu are deloc rabdare
– se bate din ce in ce mai des la scoala.
Ce poti face ca parinte:
– ii cumperi jocuri care nu implica violente, batai, impuscaturi etc.
– il incurajezi sa se intalneasca cu alti copii de varsta lui si sa se incerce alte jocuri care nu implica computerul.
Dezvoltare copii # 4: Televizorul poate deprima copiii
E drept ca anumite programe TV pot fi educative. Sunt insa seriale, de exemplu, la care se uita parintii care ii pot deprima pe copii pentru ca-i transpun intr-o realitate pe care nu o inteleg. Cu cat se uita mai mult, cu atat cresc riscurile spun cercetatorii americani de la Universitatea din Pitssburg. De ce? In primul rand pentru ca un program destinal adultilor (chiar daca pare inofensiv la o prima vedere) transmite copiilor mesaje nerealiste despre cum ar trebui sa arati sau despre ce “averi” trebuie sa acumulezi pentru a te simti bine in pielea ta. De asemenea, programele de stiri au un impact negativ prin prisma manierei negative in care sunt prezentate cele mai multe dintre informatii.
Ce poti face ca parinte:
– limiteaza timpul petrecut de copil in fata televizorului si permite-i sa vizioneze doar programele destinate varstei lui
– inregistreaza programele favorite pe care le poate urmari in weekend. In plus, pe zona de reclame, poti apasa fast-forward.
– inchide televizorul dupa ora 20:00 si rezerva timpul pentru alte activitati, in functie de varsta copilului (citeste-i o poveste sau pune-l pe el sa-ti citeasca) etc.
Dezvoltare copii # 5: SMS-urile si jocurile video pot deforma degetele
Oricat de ciudat ar putea parea, acest lucru este posibil. Efectuand aceeasi miscare de nenumarate ori, in scrierea mesajelor sau in apasarea tastelor cumputerului pentru diverse jocuri, dezvoltarea oaselor poate fi afectata.
De exemplu pot aparea umflaturi in zona degetelor sau a palmelor, iar muschii din aceleasi zone pot da senzatia de durere si disconfort.
Ce poti face ca parinte:
– limiteaza-i timpul petrecut in fata computerului pe jocuri sau la telefon la 20, maximum 30 de minute pe zi.
– incureajeaza-l sa faca miscare si sa stea mai putin timp in fata ecranului.
Imagine de Luidmila Kot de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?