Ce spunea ministrul Invatamantului
Un lucru este clar. Legea din Romania nu stipuleaza ce trebuie facut in cazul in care parintele opteaza pentru scoala acasa. Iar parintii care aleg sa face homeschooling isi asuma, cel putin deocamdata, un risc major. Lucru recunoscut de insusi ministrul Invatamantului. „Nu stiu foarte bine cum functioneaza acest sistem in Romania in momentul de fata (sistemul de scoala acasa), stiu ca a inceput mai demult. Am avut cateva discutii cu persoane care doreau sa foloseasca sistemul pentru copii si m-au intrebat inainte de a fi ministru.
Ar trebui sa ma interesez si sa vad nu numai teoriile despre homeschooling, ci si functionarea lor exacta in Romania si cadrul legislativ in care functioneaza. Cu siguranta ca exista aspecte pozitive, dar exista si anumite riscuri pe care ti le asumi ca parinte. Aspectele pozitive sunt evidente, pentru ca exista o anumita libertatea de a alege subiecte, educatorii pe care vrei sa ii ai, cu cine faci anumite activitati care sunt agreate de catre copilul tau.
Riscul este ca atata timp cat in Romania nu exista o legislatie foarte clara care sa iti dovedeasca o ruta de trecere, de acces din homeschooling in sistemul public formal de scoala, care sunt conditiile de a accede din homeschooling in gimnaziu, liceu si mai departe in universitate, poti sa fii in situatia ca odata ce ai terminat patru sau opt clase in sistemul de scolarizare acasa sa nu poti sa te intorci inapoi in sistemul public, adica sa ai dificultati pentru ca nu ai o diploma care este acreditata, nu ai un numar de credite, un numar de ore”, a explicat demnitarul la Digi 24.
Cum e la altii
In Statele Unite, peste doua milioane de copii de la varsta gradintei pana la varsta majoratului sunt “inregimentati” in sistemul homeschooling. Parintii au ales aceasta varianta pentru copiii lor tocmai datorita libertatii de educare, in functie de personalitatea acestora. De exemplu, un copil cu personalitate auditiva reactioneaza mai bine la audiobook-uri, in timp ce un copil cu personalitate vizuala va fi atras de plansele cu imagini. Intreaga educatie se individualizeaza si se muleaza pe abilitatile si preferintele copilului.
Daca in unele state americane nu exista nicio conditie impusa pentru scoala acasa, in altele sunt reglementate cateva reguli precum portofoliul minim obligatoriu si testarea standard la perioade regulate de timp pentru copiii care invata in acest sistem. De asemnea, parintii nu trebuie sa aiba vreo diploma de invatamant pentru a putea sa-si educe copiii acasa. Pentru copilul care este deja inscris la o scoala traditionala, parintele ar trebui sa faca o scrisoare prin care sa instiinteze unitatea de invatamant despre noua optiune. Dupa ce scoala a primit notificarea, parintele va urma ghidajul unitatii de invatamant respective.
In unele zone din Statele Unite exista comunitati foarte solide de parinti care isi educa copiii in sistemul homeschooling si chiar fac cursuri in comun.
Daca un parinte este mai bine pregatit intr-un domeniu (istorie, matematica, gramatica, inginerie etc.), copiii din comunitatea respectiva merg sa invete materia in casa acelui parinte.
De asemenea, nu exista un orar prestabilit de invatare a anumitor materii. Acest lucru se hotaraste tot in functie de abilitatile copilului. Daca un copil reactioneaza mai bine la stiinte in cursul diminetii, atunci va invata stiinte la primele ore. Daca, in schimb, este atras de ele si se concentreaza mai bine spre seara, atunci, lectiile se vor tine seara.
In Statele Unite, programul homeschooling se poate face pana la admiterea in facultate. Daca in unele state exista teste standardizate pe care copiii ar trebui sa le sustina periodic, in altele nu exista niciun astfel de examen, principalul “hop” fiind intrarea la facultate.
Surse: education.com, legeaz.net, research.ro
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua