De ce trebuie sa iti imbratisezi copilul. Beneficiile imbratisarii pentru sanatatea umana
Parintii, in special cei noi, se tem ca isi vor rasfata copiii daca ii imbratiseaza si saruta des. Adevarul pe care parintii trebuie sa il stie este ca orice copil se naste cu nevoia de a fi iubit de parintii sai. Iar aceasta nevoie nu il paraseste niciodata, indiferent ce varsta are. Copilul va jindui permanent dupa dovezile de afectiune ale parintilor sai.
De ce? Citeste in continuare ca sa afli.
Nevoia de a fi imbratisat si alintat incepe cu mult mai devreme decat ne imaginam. A tine copilul in brate cat mai mult timp in primul sau an de viata este de o importanta cruciala pentru dezvoltarea sa echilibrata si formarea caracterului sau viitor. Daca copilul nu primeste suficient contact la nivel de piele cu parintii sai, va avea tendinta sa fie introvertit si lipsit de incredere in sine mai tarziu in viata. Asadar, chiar daca un copil nu cere in mod direct sa fie imbratisat, asta nu inseamna ca nu are aceasta nevoie. In uterul mamei, lichidul amniotic atinge fiecare parte din corpul fetusului, iar aceasta este originea nevoii de atingere indiferent de varsta omului.
Citeste si: De ce sa-ti imbratisezi copiii cand nu sunt cuminti
Acum doi ani, UNICEF a recomandat ca imediat ce un copil se naste, sa aiba loc contactul direct piele la piele intre mama si nou-nascut. Acest contact il mentine cald atat fizic cat si psihic, pana se acomodeaza cu lumea in care a venit. Aceasta atingere stimuleaza rapid productia de lapte matern si sustine ulterior productia de lapte.
Din aceste motive, pediatri si psihologi de pretutindeni insista in ziua de azi pe importanta imbratisarii, dragalaseniilor cu atingere fizica dintre parinti si copiii lor.
Daca un copil de doi ani sau mai mare plange, ca sa il linistesti emotional nu trebuie sa te gandesti de doua ori daca merita sau nu sa fie luat in brate. Ia-l la tine in poala sau tine-l cat mai aproape de inima ta.
Acest gest nu are legatura cu educatia care se face pentru modelarea comportamentului copilului.
Jucarii, precum ursuleti de plus, a caror utilizare a crescut socant in ultimii ani, sunt un slab inlocuitor al contactului uman de care au nevoie copiii. Imbratisatul si stransul la piept al copilului ii creste exponential increderea si stima de sine.
Cu cat sunt mai mici copiii, cu atat ei sunt mai concreti si mai putin abstracti. Asta inseamna ca ei trebuie sa simta iubirea la nivel fizic, de atingere. Nu doar verbal sau prin fapte care dovedesc manifestarea iubirii. Nu este suficient sa ii zambesti cald, sa ii spui ca il iubesti sau sa faceti actiuni din iubire pentru el. Luati-l in brate cat mai mult posibil.
Nu rata nici: 7 motive pentru care ai nevoie de cel putin 8 imbratisari pe zi
O veche vorba spune ca avem nevoie de patru imbratisari pe zi pentru a supravietui, de opt imbratisari pe zi pentru a ne mentine starea de sanatate si de 12 pentru a creste. Copleseste-ti copilul cu afectiune si lasa-l sa te vada cum daruiesti afectiune si altor membri de familie, fie ca e vorba de sot/sotie sau de ceilalti copii.
Unii copii pot fugi de contactul fizic excesiv. Ei pur si simplu detesta invadarea spatiului personal sau se simt vulnerabili in fata oricarei manifestari de emotie. Acesti copii trebuie sa stie ca imbratisarea este sanatoasa. Si este bine sa fie incurajati sa o practice, dar nu fortati.
A imbratisa – deci atinge – astfel pe cineva creeaza o legatura emotionala puternica intre cele doua persoane.
Mai ales ca pielea este un organ important al corpului care are propria sa nevoie de hrana, iar atingerea este una de baza.
A imbratisa este o expresie naturala a iubirii. Nu exista vreo varsta a copilului la care parintele poate inceta sa ii ofere imbratisari, pe ideea ca este destul de mare pentru asemenea “copilarii”. Adolescentii trebuie incurajati sa isi manifeste afectiunea. Vor avea propriile lor familii unde vor arata la randul lor dragostea pe care au primit-o in caminul parintesc.
O dovada a faptului ca acest contact fizic dintre doua persoane prin imbratisare este importanta pentru sanatate este data de Reiki – o forma populara de tratament alternativ. Reiki este practicat cu succes in aceste vremuri. Tehnica se bazeaza pe transferul de energie prin atingere. Reiki este o tehnica japoneza care implica a pune ambele maini pe zona in suferinta a persoanei, timp de cateva minute. Ea sustine reducerea stresului si relaxarea iar acest lucru declanseaza vindecarea naturala a corpului. Cuvantul Reiki este alcatuit din doua cuvinte japoneze – Rei care inseamna “intelepciunea lui Dumnezeu” si Ki care inseamna “energia vietii”.
Imbratisarea este folosita in mod curent ca tehnica ajutatoare de vindecare in anumite afectiuni, asa cum indica un recent studiu. Atingerea stimuleaza terminatiile nervoase, asadar elibereaza durerea. In ziua de astazi, vindecarea numita “atingerea terapeutica” este prescrisa constant pentru pacientii cu boli cronice.
Te m ai poate interesa si: Iti imbratisezi partenerul asa? Afla cum este relatia ta
Imagine de FotoRieth de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie