De ce trebuie sa invatam copiii ca este in regula sa eșueze - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce trebuie sa invatam copiii ca este in regula sa eșueze

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » De ce trebuie sa invatam copiii ca este in regula sa eșueze
ca sa aiba succes copiii
Asemenea reușitelor, eșecul face și el parte din existenta noastra inca de cand avem o varsta frageda. Din acest motiv, este indicat sa facem toate eforturile pentru a-i ajuta pe ai noștri copii sa-și gestioneze insuccesele fara a avea prea mult de suferit. Parcurgand articolul de mai jos veti afla nu numai motivele pentru care este bine sa-i familiarizam pe micutii noștri și cu eșecul, precum și ce am putea sa facem pentru a-i incuraja sa o ia mereu de la capat, sa lupte pentru a-și atinge scopurile.

De ce trebuie sa-i familiarizam pe copii și cu eșecul

Chiar daca ne vine greu sa vedem dezamagirea, frustrarea și tristetea profunda a copilului dupa un insucces, psihologii spun ca nu trebuie sa facem tot posibilul pentru a-l tine departe de așa ceva. Procedand așa, nu am face altceva decat sa-l determinam sa fie tot mai vulnerabil in fata dificultatilor.
Din contra, este necesar ca noi inșine sa ne abtinem de a-l feri permanent pe copil de eșec, intrucat orice depașire a unui obstacol este pentru el o lectie legata de:

Intelegerea consecintelor firești ale actiunilor sale

Una dintre cele mai importante lectii pe care un copil le va invata cand este in fata unui insucces este ca faptele noastre au consecinte. Practic, la el ar trebui sa ajunga urmatorul mesaj: „Daca procedez așa, se intampla lucrul X”.
De aceea, trebuie ca, ori de cate ori consideram ca este adecvat, sa-i lasam pe copii sa inteteaga faptul ca și eșecul este o consecinta a deciziilor noastre.
Studiile din domeniu au aratat ca parintii care iși lasa copiii sa se confrunte și cu consecintele actiunilor lor vor deveni mai puternici și mai dispuși sa faca eforturi pentru a obtine rezultatele dorite. In același timp, ei vor avea o tendinta mai scazuta de a se confrunta cu depresia și cu insatisfactia in viata de adulti.

Lupta cu emotiile negative

Odata ce un copil are un eșec, este firesc sa se simta neputincios, ca nu are control asupra a ceea ce se intampla și ca este intr-o situatie fara ieșire.
 
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 23/02/2019