Este posibil să ajungi să iubești cărțile încă din primele luni de viață datorită unei formule magice capabile să le stârnească copiilor pasiunea pentru lectură. Nu toți părinții știu că abilitățile de limbaj și de înțelegere se nasc și cresc în familie și sunt legate de tipul de relație pe care copilul o stabilește în primii ani de viață cu cuvântul și vocea adultului. Și asta datorită jocului cu rime și cântece, poveștilor ascultate înainte de culcare, dialogului creat atunci când răsfoiesc și comentează împreună cărțile.
Așadar, cititul basmelor pentru copii (o practică din ce în ce mai rar întâlnită, din păcate) nu este util doar pentru a-i adormi pe cei mici, ci este o trambulină datorită căreia, pe lângă faptul că vor deveni cititori avizi în viitor, vor avea carnete de note mai „luminoase”, o viteză în plus spre succes și, mai ales, vor putea să spargă barierele dintre clasele sociale.
Și nu numai atât: ascultându-i pe mama și pe tata, copiii și adulții se vor prinde într-o îmbrățișare care va asemăna lectura cu dragostea. Un cerc virtuos care nu numai că îi va forma pe viitorii cititori, dar îi va face și mai siguri din punct de vedere afectiv.
Acestea sunt toate efectele pozitive ale cititului de cărți pentru copii încă din primele luni de viață, potrivit operatorilor proiectului Nati per leggere, un proiect creat în Italia în 1999, care încurajează cititul copiilor încă de la naștere, și care a îmolinit deja peste 23 de ani de viață.
Cursul continuă la șase luni, când cartea atrage pentru cifrele pe care le conține, dar este și un obiect de joacă. Și continuă de la 12 la 30 de luni, urmând un traseu precis și codificat prin care cartea și lectura, dacă sunt „administrate” în doze potrivite de către părinți, devin rapid tovarăși și prieteni de creștere inseparabili.
„Este o relație”, explică Alessandra Sila, membră a proiectului „Nati per leggere” (Născuți pentru a citi), „alcătuită din iubire, dăruire, participare și empatie, care este esențială în construirea identității copilului.
Secretul constă în cinci mișcări:
– cititul cu voce tare
– alegerea unor momente speciale în care să se dedice acestei activități de joacă și învățare
– gradualitate
– volume testate adecvate vârstei copilului
– cărți mereu la îndemână în casă
SFATURI PRACTICE PENTRU PĂRINȚI
Cum să citești, când să citești. Citirea cu voce tare este plăcută și creează obiceiul de a asculta,
crește durata de atenție și crește dorința de a învăța să citească
Când să citiți cu copiii:
– vă puteți rezerva un anumit moment al zilei pentru lectură: înainte de culcare, după masă, alegând momente în care sunteți amândoi mai liniștiți.
– în cazul în care copilul devine agitat sau neliniștit, nu este o idee bună să insistați
– puteți profita de momentele de așteptare: în timpul unei călătorii, la medic, etc…Cititul îl va alina pe copil când este bolnav
Comanda online cartile mult-dorite din libraria Emag!Cum să vă bucurați de lectură împreună cu copiii:
– alegeți un loc confortabil pentru a vă așeza
– încurajați-l pe cel mic să recite sau să cânte versuri din cartea lui preferată
– eliminați alte surse de distragere a atenției – televizor, radio, casetofon
– țineți cartea astfel încât copilul să poată vedea clar paginile.
– arătați-i imaginile, vorbiți cu el despre ele; când este mai mare, puneți-l să arate imaginile.
să citească cu participare, să creeze vocile personajelor și să folosească mimica pentru a spune povestea
– variați ritmul de lectură: mai lent sau mai rapid
– puneți-i întrebări: ce credeți că se va întâmpla acum?
– lăsați copilul să pună întrebările și profitați de ocazia de a răspunde „dincolo” de întrebare.
puneți copilul să spună povestea, dar nu uitați că acest lucru se va întâmpla doar în jurul vârstei de 3 ani.
– lăsați copilul să aleagă cărțile pe care să le citească
Proiecte similare au avut loc peste tot în lume. Potrivit unui articol publicat în Nashville Parent, ar fi surprinzător de ușor să creezi un cititor încă de la vârste fragede. Cercetătorii și experții explică modul în care este posibilă introducerea copiilor mici în lectură: trebuie doar să urmeze câteva acțiuni simple
Citiți singuri, împreună cu copiii și lăsați-i să aleagă ce vor să citească. Acestea sunt cele trei acțiuni simple pe care un părinte trebuie să le facă pentru a-și încuraja copiii să citească, potrivit articolului amintit.
Începeți să citiți singuri, apoi faceți-o împreună cu copiii, iar apoi, în timp, lăsați-i pe ei să aleagă ce vor să citească. Acestea sunt cele trei acțiuni simple pe care un părinte trebuie să le urmeze pentru a-și atrage copiii să citească. Majoritatea părinților nu reușesc să le explice copiilor mici importanța cititului pentru dezvoltarea lor. Cercetările efectuate pe un eșantion de 100 de părinți de către National Literacy Trust din SUA arată că aproape o treime dintre aceștia nu le citesc copiilor lor, 29% dintre respondenți considerând că ar fi mai potrivit ca altcineva să se ocupe de această sarcină (profesori sau alți membri ai familiei). Experții în alfabetizare sunt de acord că este important ca copiii să citească de la o vârstă fragedă și să facă acest lucru împreună cu părinții lor.
Atunci când copiii nu încep să citească de la o vârstă fragedă, pot fi mai puțin înclinați să o facă atunci când cresc, considerând cititul ca fiind o activitate grea și plictisitoare. Experții indică trei secrete surprinzător de simple pentru ca părinții să-și facă copiii să iubească lectura: să citească singuri, să citească împreună cu copiii și să-i lase să citească ceva ce le place. Toată lumea cunoaște spiritul emulativ al copiilor, care, mai ales la o vârstă fragedă, sunt obișnuiți să facă ceea ce facem noi. Dacă vreți ca copiii dumneavoastră să devină cititori, trebuie să fiți și dumneavoastră unul dintre ei.
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ