De ce sunt violenti copiii mici? 10 reguli pentru parintii ai caror copii musca si lovesc
6. Nu il lovi!
Daca micutul tau te vede ca dai in el sau daca traieste in preajma unei persoane abuzive fizic, va intelege ca e in regula sa loveasca si el, ca asa a vazut la oamenii mari. Copiii imita tot ce vad la parintii lor!
7. Invata-ti copilul cum sa exprime in cuvinte ceea ce simte.
Nu uita ca a invata sa verbalizezi ce simti ia timp indelungat, deci persevereaza oferindu-i exemple, chiar daca nu intelege la inceput nimic din ce ii spui. Pana la urma copilul tau va intelege cum sa se exprime cand vrea ceva sau cand altceva nu ii convine, in loc sa loveasca sau sa muste.
Te mai poate interesa: Ce faci cand copilul face crize?
8. Daca copilul a facut deja rau cuiva, fratelui sau surorii mai mari, sau unuia din parinti, invata-l sa ii pese emotional de consecinta faptei sale.
Implica-l sa „doftoriceasca” victima, daca a muscat de exemplu sora mai mare. Asta il invata sa empatizeze. A lovi bratul prietenului de joaca doar ca sa iti impui punctul de vedere nu este modul corect de a te impune.
9. Studiaza in detaliu ce anume il incita pe copilul tau sa loveasca sau sa muste.
Nu se simte confortabil sa se joace in grupuri mai mari de copii? Este prea agitat acasa? Te imita pe tine? Daca identifici cauzele, jumatate din problema e rezolvata.
10. Ai foarte multa rabdare.
Pe masura ce copilul creste, nevoia de a-si impune prezenta, dorinta si personalitatea prin violenta scade. Si va reusi acest lucru prin cuvinte si atitudine degajata. Nu uita ca nu e deloc simplu sa fii copil mic. Pune-te si tu in pielea lor: sa fii inconjurat de oameni pe care nu mereu ii intelegi, nu stii destule cuvinte ca sa exprimi ce vrei, ce simti. Ai propriile tale emotii si dureri de copil mic. Totul este nou pentru tine si deseori si foarte infricosator.
Nu stii sa iti gestionezi aceste trairi si singurul loc unde te simti in siguranta este in brate la mama sau la tata. Si iti doresti ca parintii tai sa fie fericiti si sa fie atenti la tine. Pentru ca tu ii iubesti asa de mult si depinzi 100% de ei in aceasta etapa a vietii tale.
Trateaza cu iubire, blandete, fermitate si calm aceasta etapa din educatia copilului tau si nu lasa sa te domine propriile frustrari,. Cum ar fi „ce spune x despre mine cand imi vede copilul cum se comporta? Ca nu sunt o mama buna, nu stiu sa il educ?”. Nu trebuie sa iti pese ce spune lumea. Copilul tau e o personalitate unica ce reactioneaza in maniera sa proprie la ce vede, descopera si simte. Dar si la ce traieste in familia voastra sau la gradinita ori scoala. Fii alaturi de el si modeleaza-l. Nu ii reprosa si nu te supara pe el ca nu se poarta cum doresti tu. Poate sa mai dureze ani de zile pana sa ajungeti la formula ideala.
Imagine de Isa KARAKUS de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?