De ce sunt importante povestile pentru copii. 9 motive sa le citesti zilnic - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce sunt importante povestile pentru copii. 9 motive sa le citesti zilnic

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » De ce sunt importante povestile pentru copii. 9 motive sa le citesti zilnic
citit carti copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Multi dintre noi ne amintim cu mare drag de vremurile frumoase ale copilariei cand rasfoiam cu mult entuziasm paginile povestilor. Expertii din cadrul Harvard College atrag atentia asupra faptului ca povestile au un rol deosebit in dezvoltarea gandirii copiilor, deoarece acestia isi folosesc foarte mult imaginatia atunci cand citesc. Pentru a putea intelege mai bine de ce povestile au trebui sa faca parte din copilarie, iti vom enumera principalele beneficii ale cititului de povesti.

De ce sunt importante povestile pentru copii

Povestile promoveza diversitatea. Datorita faptului ca in prezent sunt foarte multe povesti, fiecare scrisa din perspectiva unui anumit autor, vei avea de unde sa alegi. Astfel, copilul se va poate bucura de o gama larga de povesti, mituri si fantezii si de stiluri culturale diferite. Fiecare poveste este o lume noua, vazuta din perspectiva autorului care va aduce cu siguranta informatii noi copilului.

Povestile poarta cititorii dincolo de restrictiile impuse de realitate.

Prin intermediul povestilor copiii pot sa calatoreasca dincolo de barierele de timp si spatiu, se pot bucura de magie si de intamplari fantastice. Astfel, nu doar ca isi stimuleaza imaginatia, dar pot incerca si experiente de care lumea reala ii „priveaza”.

Povestile stimuleaza imaginatia si creativitatea copiilor.

Fiecare poveste il poarta pe copil pe taramuri magice, personaje interesante si intamplari palpitante, astfel incat imaginatia si creativitatea sunt dezvoltate. Unui copil care este capabil sa-si imagineze lucruri magice, ii va fi mult mai usor sa inteleaga ce este acela un astronaut, un cantaret sau un doctor. Studiile au demonstrat faptul ca prin creativitate copilul va putea sa se integreze mai usor in grupuri sociale, sa lege prietenii si sa faca fata cerintelor de la scoala. Creativitatea si imaginatia au un rol deosebit in dezvoltarea abilitatilor logice si a capacitatilor matematice. Astfel, prin intermediul povestilor vei putea sa il pregatesti intelectual pe copil pentru scoala.

Citeste si: Poveste de Craciun. Cele mai frumoase povesti de iarna pentru copii

Povestile ajuta copiii sa devina mai empatici.

Transpunandu-se in pielea personajului despre care citeste, copilul va deveni mai empatic, aratand compasiune fata de soarta eroului. Aceasta calitate ii va fi foarte utila in momentul interactionarii copilului cu cei din jur. Asadar, prin intermediul povestilor va putea deveni mai receptiv si intelegator, caracteristici extrem de importante in zilele noastre.

Povestile ii invata pe cei mici cum sa depaseasca problemele.

Pana sa ajunga la partea cu „si au trait fericiti pana la adanci batraneti” personajul principal trece printr-o serie de peripetii. Astfel de provocari ii invata pe copii sa fie curajosi si sa depaseasca obstacolele care intervin, fiindca la sfarsit, pe fiecare il asteapta ceva bun. Deseori copii raman marcati de abilitatile eroului din poveste si ii adopta comportamentul, ceea ce poate contribui la dezvoltarea sa ca persoana.

Povestile ii invata pe cei mici ca oricine poate fi un erou.

Adesea, eroul este fie cel mai mic si pricajit fiu al imparatului, fie fiica asuprita de mama vitrega. Povestile evidentiaza faptul ca nu trebuie sa fii cel mai bogat, pentru a razbi. In acest mod copilul invata care sunt adevaratele caracteristici importante a unei persoane si ca in viata este necesar sa ai rabdare, sa fii perseverent si sa ai curaj.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/11/2021