Fobiile copilului sunt adeseori ignorate de parinti deoarece sunt confundate, in mod eronat, cu simpla senzatie de teama si ajung sa se perpetueze pana la maturitate. Cum procedam cand ne confruntam cu fobiile copilului si cum le putem diferentia concret vom afla in articolul urmator.
Ce este o fobie?
O fobie este desemnata drept o teama intensa si irationala fata de ceva ce nu reprezinta de fapt niciun pericol real. Adeseori fobiile apar in copilarie si din pacate copiii nu realizeaza ca teama experimentata este nerezonabila. Chiar cand devin mai mari si ajung sa devina constienti cu privire la fobia de care sufera, tot nu sunt capabili sa o controleze si simplul gand le poate provoca o stare de anxietate severa. In momentul expunerii directe la obiectul/situatia fobiei, senzatia de teroare este automata si coplesitoare incat se poate apela la orice mijloc doar pentru a o evita. Desi exista o oarecare incercare de a clasifica tipurile de fobie, practic se poate manifesta fata de orice obiect, situatie, eveniment, fobiile specifice se pare ca apar insa mai des la fete.
Clasificarea fobiilor
Literatura de specialitate le imparte in cinci categorii: de tip animal – daca fobia priveste animale si insecte (serpi, paianjeni, caini, pasari), de mediul natural – daca stimulul fobic este reprezentat de apa, inaltime sau furtuna, de tipul medical – daca priveste administrarea unei injectii, vederea sangelui sau ranirea, de tip situational – daca priveste o anumita situatie cum este zborul, condusul, tunelurile, podurile, spatiile inchise sau transportul public si de alt tip daca priveste stimuli cum sunt sunete tari, personaje costumate, inec sau voma.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua