Cel mai bun loc in care-ti dai seama de eficienta unui parinte in fata copilului este un magazin sau, in tot cazul, un loc unde se pot face cumparaturi (supermarket, aprozar, piata etc.), mai ales dupa orele la care parintii ies de la serviciu si pana seara, la orele inchiderii magazinelor. Aici poti sa auzi adesea o mama care tipa la copilul ei, sa se potoleasca, un tata care-si ameninta baiatul de 9 ani cu vreo pedeapsa, in caz ca nu asculta, alte mame care-si mituiesc copiii cu dulciuri, doar sa stea cuminti, ca ele sa poata termina cat mai repede cumparaturile, sau alti parinti care ies brusc din magazine, ca sa le poata face educatie afara copiilor, si sa nu mai fie auziti intr-un spatiu inchis de lumea din jur care ii dezaproba.
Vrei sa imbunatatesti disciplina in propria ta familie, astfel incat sa nu mai ai astfel de surprize exact cand ti-e lumea mai draga si ai cumparaturi sau alte treburi de terminat? Incearca sa aplici cele doua strategii pe care ti le propunem mai jos, apeland la logica si bunul simt al propriului tau copil.
1. Mananca bine, hidrateaza-te si trage aer adanc in piept!
Serile sunt perioadele cele mai stresante dintr-o zi, pentru ca seara toti membri familiei sunt obositi si abia asteapta sa ajunga acasa, sa se relaxeze. Acesta este momentul cel mai dificil si pentru parinti; corpul nostru si asa stresat de peste zi are nevoie de relaxare, de hrana si oxigen. Adesea parintii aleg sa mearga direct la cumparaturi in aceasta perioada, si asta pentru ca e singurul moment al zilei in care ar avea timp s-o faca. Insa e foarte greu atat pentru noi, parintii, cat si pentru copii, sa faca fata oboselii, asa ca de cele mai multe ori toti devenim nervosi in plin supermarket sau piata.
Noi te sfatuim ca inainte de a pleca la cumparaturi sa iei cateva masuri care te vor face sa fii mult mai calm: in primul rand, nu merge cu stomacul gol! Chiar daca vii direct de la serviciu, cumpara-ti pe drum ceva de mancare. Foamea da nervozitate si, in plus, cumparand alimente, o sa devii nerabdator sa ajungi acasa sa mananci bunatatile pe care le-ai cumparat. Asa ca orice abatere sau intarziere provocata de catre copii ti se poate parea o corvoada de doua ori mai greu de dus decat in mod normal. Canta un cantec si incearca sa te binedispui. O data ajuns in supermarket, nu te duce direct la cumparaturi; sau, daca o faci, macar dupa ce termini opreste-te cu copiii sa bei o ceasca de ceai, si ia-le si lor un pahar de lapte. Daca nu ti se potriveste, alege un ritual al vostru, pe care sa-l puneti in practica de cate ori meregti la cumparaturi. Daca vei avea grija sa mananci ceva si sa fii bine hidratat, nivelul glicemiei din sange va creste si te va face sa te simti mult mai bine; si mult mai putin stresat. Si daca faci si cativa pasi sau putina miscare, alaturi de copii, creierul tau va fi mult mai bine oxigenat. Vei fi alt om, mai putin nervos, mai putin incruntat si cu mult mai multa rabdare.
2. Fii deschis sa intelegi, sa accepti si sa inveti
Este o atitudine care poate fi un exemplu inclusiv pentru propriul tau copil! Daca tu esti asa, va invata si el sa fie la fel. Te-ai intrebat vreodata de ce trebuie sa-i tot repeti la nesfarsit copilului tau ceva ce n-are voie sa faca?! Fiindca ajungi sa-i comunici copilului tau pe un ton informativ si autoritar ce n-are voie sa faca, in loc sa-i creezi starea necesara de a intelege si percepe singur aceste lucruri, de a fi deschis si dispus sa vada cu ochii lui ce e bine si ce e rau. El stie ca pedepsele si amenintarile tale la ceva ce el face rau, de fapt au menirea sa-l protejeze de lucrurile care-i ameninta siguranta. Lasa-l sa greseasca – desigur, urmarind sa nu i se intample nimic rau – si sa realizeze de unul singur care sunt pericolele. Asa va intelege ca trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a face o nazdravanie. Altfel, e posibil ca intr-o zi sa inceapa sa te asculte, insa nu va intelege absolut nimic din ceea ce e cel mai important sa inteleaga.
Concret, nu mai tipa la el si nu-l mai ameninta cu tot felul de pedepse. Formuleaza clar ceea ce vrei sa-i ceri, in loc sa-i subliniezi ce nu vrei sa faca: asaza-te pe scaun; ia-ma de mana si mergi alaturi de mine, in loc sa-i spui: nu mai alerga! Inceteaza sa te mai ridici de pe scaun! Foloseste un ton echilibrat si normal ca intensitate.
Astfel poti avea sansa si surpriza placuta sa constati ca un shopping cu un copil de la 2 ani in sus poate fi si placut, nu o sursa inepuizabila de stres si tensiune pentru tine.
Tu ce aventuri ai avut la cumparaturile cu copilul alaturi?
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile