În ultima vreme, se acordă din ce în ce mai multă atenţie modului în care copiii se raportează la comunicare. Pentru că, după cum arată studiile, ea este esenţială în dezvoltarea psihicului micuţilor noştri, iar asta implică o responsabilitate mai mare din partea noastră. Fiecare lucru pe care-l spunem va avea un impact mai mare decât am crede, iar atitudinea noastră îi va creiona comportamentul pe termen lung.
Aşadar, iată cum ne putem ajuta copiii să nu aibă probleme de comunicare atunci când vor creşte:
Vorbeşte cât mai mult cu el!
Este absolut necesar să vorbeşti cu bebeluşul tău încă din primele zile de viaţă. Pentru ca acesta va fi modul lui de a cunoaşte lumea, practic. Vocea mamei este extrem de importantă pentru el, o va căuta şi va avea nevoie de ea. În plus, în felul acesta îşi va dezvolta mai târziu propriul limbaj. De aceea, este important să foloseşti cuvinte cât mai variate, să foloseşti rime şi jocuri şi să îi spui lucruri cât mai interesante pentru el.
Citeşte-i basme şi discută-le cu el
Basmul este unul dintre primele „instrumente” de cunoaştere a lumii pentru un copil. Bruno Bettelheim, specialist în psihologia copilului, spunea că basmul este cea mai simplă formă de artă pe care un copil poate să o înţeleagă. În felul acesta, îi vei alimenta atât limbajul, cât şi imaginaţia.
Cumpără-i jucării interactive
Pentru că orice copil devine pasionat, mai devreme sau mai târziu, de jucării, încearcă să i le oferi pe cele mai creative şi utile în dezvoltarea imaginaţiei sale. Spre exemplu, cumpără-i câteva jucării interactive şi studiază modul în care se raportează la ele. Pe bestkids.ro vei găsi ursuleţi vorbitori, căţei interactivi şi multe alte jucării menite să îi dezvolte creativitatea.
Nu îl certa pentru orice încercare
O mare greşeală ce inhibă mulţi copii, pe termen lung, este să îi cerţi pentru orice lucru ar face. În felul acesta, el poate să îşi piardă încrederea în sine şi mai târziu să aibă temeri în a comunica normal. Dacă face ceva necorespunzător, ideal este să îi spui calm că greşeşte şi să îi oferi argumente.
Explică-i orice lucru pe care îl întreabă
Curiozitatea copiilor este un atu extrem de important. La vârste mici, sunt ca un burete ce absoarbe orice informaţie, iar întrebările lor trebuie să îşi găsească răspunsuri. „Lasă-mă în pace” sau „nu trebuie să ştii tu asta, eşti prea mic” nu sunt răspunsuri bune, pentru că el va rămâne cu nedumeriri ce poate şi le va rezolva în mod greşit. Sau va înţelege că nu are voie să întrebe sau chiar să vorbească.
Foto: www.pixabay.com
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici