Copiii din ziua de azi par sa aiba caractere mai puternice decat cei din generatiile anterioare. Ei invata de mici sa spuna ce le convine si ce nu si greu reusesti sa ii determini sa faca lucruri numai pentru ca asa spui tu, ca parinte. Multi vor sa primeasca argumentatii logice pentru care trebuie sa fie ca tine si nu ca ei. Altii nu cedeaza nici la aceste explicatii pe intelesul lor. Iar unii copii devin de-a dreptul refractari cand tu, ca parinte, obosit sa consumi atat de multa energie in nesfarsite dialoguri cu ei ca sa inteleaga o data pentru totdeauna regulile casei, regulile sociale si comportamentale, decizi sa folosesti o abordare ferma, fara sa te pierzi in prea multe discutii.
Sa fii parinte poate fi uneori epuizant, in special daca copilul tau chiar nu vrea sa coopereze si insista sa aiba contra-replica la orice, pana te exaspereaza de-a dreptul, si nimic nu il multumeste.
Aceasta atitudine de regula apare dupa ce incepe scoala, iar anturajul o intensifica.
Decat sa iti pierzi cumpatul si sa deteriorezi relatia cu copilul, sunt si alte modalitati prin care sa reusesti sa iti faci copilul refractar sa isi respecte indatoririle si totodata sa mentii o relatie calma, evitand discutiile si certurile dintre voi.
Iata mai jos 6 sfaturi si tactici de la specialistii in psihologia relatiilor de la ehow.com despre cum sa iti stapanesti copilul refractar si sa nu ajungi, iarasi, sa te certi cu el.
Intampina-ti copilul intotdeauna cu un zambet
Saluta-l atunci cand intra in casa sau in camera sau cand il iei tu de la scoala sau cand vii tu de la serviciu. Uneori un „Buna, ce mai faci, ce mai zici?” spus relaxat, cu zambetul pe buze, unui copil de scoala sau unui adolescent ii poate insenina ziua. Pe cat de banal pe atat de eficient. Stiai ca multi parinti uita detaliile acestea, concentrati prea mult pe a-si determina copiii sa ii asculte cu orice pret, transformandu-si domiciliul intr-un veritabil camp de lupta? Zambeste cat mai des peste zi cand iti intalnesti copilul. Iar atitudinea „batoasa” a parintelui il pune in defensiva si pe copil, din start.
Citeste si: Autoritatea de parinte. Ce e de facut cand copilul o incalca
Vorbeste-i copilului cu voce calma cand ii ceri sa faca ceva
Mentine-ti aceeasi tonalitate a vocii, indiferent cat de mult te scoate din minti atitudinea lui si cat de tare simti ca ti se urca sangele la cap de nervi si iti vine sa tipi la el. Daca iti controlezi nervii, eviti sa ajungi la un nou conflict cu copilul, iar tipatul va face intotdeauna si copilul sa tipe la randul lui. Ramai ferma, dar calma.
Daca procedezi asa, transmiti copilului foarte clar faptul ca nu esti interesata sa te certi cu el. Daca simti ca un conflict este cat pe ce sa izbucneasca, pleaca din locul unde va aflati chiar daca nu ai rezolvat problema. In acest fel, copilul intelege ca aici este sfarsitul conversatiei si nu mai e loc nici de negociere si nici de contraziceri sau argumente de ambele parti, la nesfarsit.
Asculta-ti cu atentie copilul cand are ceva de spus.
Nu iti intrerupe copilul pana cand nu a terminat de vorbit, sub nicio forma. Daca il intrerupi, el va intelege ca este in regula sa te intrerupa si el pe tine sau, mai rau, sa nu te mai asculte deloc.
Tine-te de pedeapsa pe care ai dat-o, in cazul in care ai recurs la aplicarea unei pedepse copilului refractar.
Nu te razgandi a doua zi, cuprins de remuscari sau de mila sau de teama ca el ramane suparat pe tine. Altfel, il inveti chiar tu pe copil ca la urma urmei nu este nimic asa de grav daca face prostii sau nu respecta regulile importante; inima ta se va inmuia mereu si el scapa nesanctionat. Iar in viata, cand incalci regulile chiar nu scapi basma curata, ceea ce copilul trebuie sa invete chiar de la tine, oricat iti este el de drag.
Nu rata nici: Copilul tau nu respecta regulile? Iata ce poti face
Fii un parinte prezent emotional si empatic.
Daca simti ca are o zi proasta, intreaba-l ce s-a intamplat. Este foarte important sa ii arati copilului care are un zbucium de orice natura ca iti pasa de el. Desi pare cel mai firesc lucru din lume sa iti pese de copilul tau, afla ca multi dintre ei nu cred asta si dupa cate un conflict cu tine raman cu impresia ca nu pui prea mare pret pe ce probleme au ei sau ce simt ei.
Asadar, fii pe faza la emotiile lui si fii acolo pentru el! Insa ai grija sa nu cazi in extrema cealalta. Nu forta! Da-i copilului timp sa iti spuna ce il supara. Daca el alege sa nu iti spuna, este in regula. Inseamna ca el are nevoie de spatiu. Nu te supara ca nu iti spune, creand un alt motiv de neintelegere cu el. Daca te comporti echilibrat fata de problemele lui, el va retine atat ca iti pasa de el dar si ca stii cand sa ii respecti spatiul si momentele de tacere.
Apeleaza cu incredere la un specialist, daca este cazul.
Daca nimic din ce faci sau spui nu ajuta in a evita conflictele si confruntarile cu copilul problema, programeaza-ti o intalnire la un psiholog. Cauta tehnici suplimentare de ajutor, fara nicio jena. Copiii care au relatii deteriorate cu parintii lor pot ajunge sa aleaga tot felul de alte drumuri periculoase (droguri, plecat de acasa, depresie, izolare, rezultate proaste la scoala, agresivitate).
Si uneori tu nici nu stii de la ce a pornit totul… Cine stie ce episod din trecut dintre voi s-a exacerbat in mintea lui si pare de netrecut. De aceea un specialist va poate ajuta foarte mult ca sa reveniti la o relatie echilibrata si normala parinte-copil si sa regasiti pacea din voi.
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?