Cum sa-ti inveti copilul sa ia decizii. Ghid pe varste - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa-ti inveti copilul sa ia decizii. Ghid pe varste

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa-ti inveti copilul sa ia decizii. Ghid pe varste
Cum sa-ti inveti copilul sa ia decizii
Credit foto: Depositphotos.com

Sa-l inveti pe cel mic sa ia decizii este o componenta foarte importanta din educatia copiilor. De multe ori parintii au tendinta sa-i cocoloseasca pe copii, sa le spuna le impuna ce e bine si ce nu si sa-i priveze de posibilitatea de a face propriile alegeri, de a lua propriile decizii. Este adevarat ca vor sa-i fereasca de neplaceri, de neajunsuri, dar cateodata este nevoie si de ele in educatia copiilor. Daca nu sunt lasati copiii sa faca alegeri, sa ia decizii, nu vor reusi niciodata sa inteleaga care sunt consecintele faptelor lor. Numai prin experienta isi vor dezvolta abilitatea de a reactiona, de a gandi, de a hotari, de a actiona in consecinta.

Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa-i invatati pe cei mici sa ia decizii, in functie de varsta pe care o au.

Educatie copii 1-5 ani

Aceasta etapa de varsta este ideala pentru inceperea educatiei copiilor in ceea ce priveste luarea deciziilor. Incepeti cu exemple simple – a alege intre doua tricouri, bluze, pantaloni etc. Lasati-l sa hotarasca singur: mar sau banana, la leagan sau la tobogan. Orice faceti in aceasta perioada, copilul trebuie sa poata alege singur. Inca de pe acum se va invata ca trebuie sa hotarasca singur. Altfel, va incepe sa depinda de voi sau de oricine altcineva sa-l ajute sa ia decizii.

Pe masura ce cresc, implicati-i in hotararile familiei. „Ce zici? Cum sa zugravim sufrageria, in culoarea X sau Y?”, „Ce floare sa cumparam pentru matusa X – trandafiri sau crini?”, „Ce sa gatim la cina – o supita sau o fripturica?” etc.

Desi par minore aceste aspecte, ele sunt piatra de temelie in educatia copiilor. Ei invata sa ia decizii, invata ca sunt raspunzatori, invata ca urmeaza consecinte in functie de alegerile lor, invata ca au un rol important in familie si, mai apoi, in societate.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Educatie copii 6-10 ani

In aceasta etapa, copiii trebuie sa constientizeze fapta buna de fapta rea. Deja numai vorbim de a alege intre doua tricouri sau doua feluri de mancare, vorbim de hotarari complexe in ceea ce priveste comportamentul, programul de joaca, de lectii etc. Ei trebuie sa stie ca au de respectat niste reguli, iar daca aleg sa le incalce, vor suporta consecinte. Permiteti-le insa sa greseasca. Greselile sunt pana la urma experiente, uneori chiar mai bune decat alegerile perfecte.

Sa zicem ca nu si-a facut temele sau nu a invatat lectia pentru a doua zi. Va veni, cu siguranta, cu o nota proasta, si ii puteti spune „Hotararea ta de a nu invata si de a nu-ti face lectiile a condus la obtinerea unei note proaste. Hai sa discutam cum te afecteaza pe tine aceasta nota proasta si sa ne dam seama daca a fost sau nu o decizie buna ca n-ai invatat si nu ti-ai facut lectiile”.

Copiii trebuie sa stie ca deciziile pe care le iau ii pot influenta pe ei, dar si pe ceilalti din jur, ca orice fapta a lor poate afecta pe altcineva, ii poate rani sentimentele. Ca parinti, trebuie sa fiti intelegatori, sa fiti un bun exemplu, si sa ii faceti sa-si puna intrebari cu privire la urmatoarele actiuni pe care le vor intreprinde, la urmatoarele decizii pe care le vor lua si nu sa le dati ordine, nu sa le impuneti drumul pe care trebuie sa mearga. Desigur, vorbim aici de situatii in care viata si integritatea lor nu le este pusa in pericol.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Educatie copii 11-13 ani

Ca orice om, si copiii au nevoia de a se simti importanti, ca si ei conteaza in familie, in randul prietenilor, in societate. Este foarte important sa le aratati copiilor din aceasta grupa de varsta ca aveti incredere in ei, ca sunteti convinsi ca vor lua cele mai bune decizii. Mai ales ca, spre finalul acestei etape, copiii trebuie sa ia poate una dintre cele mai importante hotarari din viata lor: unde vor merge sa studieze mai departe. Este o mare responsabilitate pe umerii lor si trebuie sa se simta siguri pe ei si sa stie ca au sprijinul vostru.

Vorbiti deschis cu copilul, mai ales cand el vine sa va intrebe diverse lucruri, indiferent de subiectul pe care il dezbateti. La aceasta varsta anturajul este foarte de periculos, asa ca trebuie sa discutati despre consumul de alcool, de droguri, despre sex, despre consecintele negative ale unui comportament extrem. Ajutati-l sa formeze prietenii „pozitive”, explicati-i cat de periculos este sa aiba un anturaj necorespunzator. Cu cat comunicarea dintre parinte si copil este mai buna, cu atat mai putina presiune se afla pe umerii copilului si cu atat mai bune vor fi deciziile pe care le va lua.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 08/03/2023