Cum sa stimulezi vorbirea la copii. 6 trucuri de incercat
Permiteti copilului sa vorbeasca
”Este firesc sa simtiti nevoia de a completa verbal atunci cand un copil nu raspunde imediat, dar este atat de important sa ii oferiti copilului dumneavoastra oportunitati de a comunica, chiar daca nu o face verbal. Astfel, cand adresati o intrebare sau vedeti ca cel mic doreste ceva, priviti-l timp de cateva secunde. Urmariti orice sunet sau miscare a corpului si raspundeti cu promptitudine. Promptitudinea raspunsului il va ajuta pe copil sa simta puterea de comunicare”, ne-a mai spus specialistul de la AITA.
Simplificati-va limbajul
Daca un parinte va avea grija si va simplifica limbajul, cel mic il va putea urmari cu usurinta si va invata sensul cuvintelor.
“Atunci cand copilul este nonverbal, incercati sa folositi un singur cuvant. De exemplu, daca se joaca cu o minge, spuneti “minge”. In cazul in care copilul stie cateva cuvinte si le foloseste adecvat contextual, atunci vorbiti in fraze scurte cum ar fi “Arunca mingea!”. Continuati sa respectati aceasta regula si utilizati, in general, fraze care sa contina cuvantul stiut de copil si unul nou,” a sustinut specialistul de la Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA).
Urmariti interesele copilului
Este foarte important, sustine specialistul, ca parintele sa urmareasca interesele celui mic. Astfel, in loc sa intrerupa focalizarea copilului, este indicat sa adauge cuvinte pentru a exprima ce incearca sa spuna. Folosind regula amintita mai sus, povestiti-i copilului ce face. Daca se joaca cu un sorter puteti sa ii spuneti “in” atunci cand pune o forma sau puteti spune forma, atunci cand el tine o piesa in mana. Realizand aceste lucruri il veti ajuta pe copil sa invete vocabularul asociat.
Luati in considerare dispozitivele de asitenta si suportul vizual. Acestea pot stimula dezvoltarea limbajului copilului.
“La noi, la AITA, folosim foarte mult PECS (Picture Exchange Communication System). Acest sistem il ajuta pe copil sa comunice ceea ce isi doreste, sa realizeze cereri si ajuta la dezvoltarea limbajului acestuia, indiferent daca este nonverbal sau nu. In plus lucreaza si pe partea de interactiune, e nevoie de doua persoane pentru a lucra PECS: o persoana care sa realizeze cererea si o persoana care sa raspunda cererii”, a mai spus, Bianca Tigau de la AITA.
Nu rata nici: Cand NU chiar inseamna NU. Cum arati copilului ca vorbesti serios
Imagine de Miguel R Perez Rivas de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2