E o adevarata provocare sa ai copil mic. Se agata de orice, se catara, exploreaza, e curios, incepe sa vorbeasca, sa-si spuna parerea. Incetul cu incetul vrea sa faca lucruri de “om mare” si realizeaza ca nu poate. Atunci apar frustrarile, dezamagirile, care pot genera comportamente inacceptabile: tipa, se loveste, se tavaleste, isi loveste fratii mai mari sau mai mici.
Dezvoltarea cognitiva
Copiii acumuleaza informatii ca un burete, inca din primele zile de viata. Informatii pe care le inmagazineaza si, pe masura ce cresc, incep sa le exploateze. Vocabularul se extinde, copilul incepe sa puna celebrele intrebari “De ce?”, carora trebuie sa le faci fata.
Procese precum imbracatul singur sau tragerea apei dupa folosirea toaletei devin din ce in ce mai dese, insa n-ar trebui sa le consideri o rutina. Cortexul prefrontal executa aceste functii, insa nu este dezvoltat complet.
Atentia unui copil de 4 ani nu este mai mare de 15 minute, insa perioada va creste pe masura ce copilul inainteaza in varsta.
Dezvoltarea abilitatilor sociale
Copilul capata abilitati sociale in colectivitate. Si ce poate fi mai bun decat gradinita? Aici copiii au oportunitatea de a se angaja in activitati alaturi de copii de varsta lor, invata sa coopereze, sa asculte, sa urmeze reguli. Acesti ani sunt foarte importanti pentru deprinderi precum concentrarea.
Un moment de panica apare atunci cand copilul incepe sa minta. La aceasta varsta, insa, minciuna este inofensiva si generata, de multe ori, de dezvoltarea imaginatiei sau, dupa caz, de incercarea de a se proteja ca sa nu intre in bucluc.
Citeste continuarea: 1 2