Frica de dentist
Este evident faptul ca frica de dentist este una din fricile nerezolvate ale copilariei din moment ce asa de multi adulti au aceeasi teama de a merge la dentist. De regula ea este declansata de faptul ca cel mic se simte total fara control asupra situatiei in care este pus. Un copil trebuie sa se duca la dentist periodic, asa ca este nevoie ca aceasta frica, daca apare, sa fie gestionata si eliminata cu argumente rationale de catre parinti in cooperare cu medicul stomatolog.
1. Alege cu grija dentistul copilului, eventual mergi pe recomandari sau pe clinici specializate pentru copii.
2. Du-te cu el la control stomatologic atunci cand nu are nicio problema, ca sa vada ca nu este deloc rau.
3. Invata-ti copilul igiena orala cat mai bine, pentru ca vizitele la dentist sa fie minime.
4. Incearca sa nu transmiti propria ta frica de dentist copilului. Nu vorbi de fata cu el altcuiva despre fricile sau fobiile tale legate de dentist sau despre ce simti sau ce nu ti-a convenit la ultima vizita stomatologica. El aude si retine exact ceea ce tu nu vrei: ca mersul la dentist este groaznic si aducator de belele.
Frica de moarte
Copiii devin curiosi in ceea ce priveste fenomenul mortii, iar acest lucru este normal. Anormal este ca, dintr-o data, copilul sa devina ingrijorat ca cineva drag lui sa nu cumva sa moara. Un copil obisnuit nu prea are frica de moarte pana cand nu se confrunta cu ea la disparitia unui om sau unui animal din anturajul sau. Abia atunci incepe sa aiba prima senzatie de constientizare a propriei mortalitati.
1. Fii pregatit si dispus sa discuti cu copilul despre moarte daca doreste asta, insa fa-o intr-un moment in care il asiguri ca este in siguranta si ca nu este cazul acum sa se preocupe de asa ceva.
2. Fii sincer cu copilul daca cineva apropiat din familie moare de boala sau din pricina unui accident. Lipsa de informatie despre subiect ii poate cauza o frica cu mult mai mare despre moartea care vine si ii ia brusc din viata sa oameni dragi.
3. Asigura copilul ca nu are nici un fel de vina in legatura cu moartea unei persoane dragi si spulbera-i orice urma de vinovatie.
Copiii furiosi mai au obiceiul sa gandeasca: „Il urasc! Imi doresc sa il vad mort!” iar daca cumva se intampla ca acea persoana sa moara din cu totul alt motiv, evident, copilul se simte responsabil. Fii sigur ca il faci sa inteleaga ca nu are nicio vina.
4. Multi experti considera ca un copil trebuie sa aiba peste 5 ani ca sa fie expus la o ceremonie de inmormantare si numai daca acesta doreste neaparat. Unii parinti prefera sa descrie tristul eveniment ca un mod de a spune „ramas bun”, altii prefera sa nu expuna copilul, ca acesta sa ramana cu imaginea decedatului asa cum o avea in timpul vietii.
Pe multi copii ii poate urmari ani de zile imaginea unei fiinte dragi decedate, cata vreme pana de curand el o stia vie, vorbind, razand alaturi de el. Uneori este bine sa protejezi copilul. Ceea ce pentru noi e suportabil, in mintea lor genereaza monstri de frici care il pot urmari toata viata si despre care tu, ca parinte, sa nu stii, pentru ca nu iti povesteste.
Probabil ca unul din cele mai delicate si bune lucruri de suflet pe care un parinte le poate face cand se confrunta cu fricile copilului sau este sa admita in fata sa insusi propriile frici din copilarie, apoi sa le povesteasca copilului sau. Parintele trebuie sa spuna ca stie cum te simti cand ai o frica si sa il linisteasca pe copil cu privire la securitatea sa prezenta si viitoare dar si cu privire la faptul ca aceste frici vor trece daca vrei ca ele sa treaca, ca nu este in pericol deloc cu adevarat.
(Sursa: www.childdevelopmentinfo.com)
foto: Pixabay.com
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII