Frica de animale la copii
In timp ce frica de animale afecteaza aproape toti copiii la un moment dat, ea descreste din fericire pe masura ce copilul creste. Cu toate acestea, unii copii raman cu aceasta frica ani de zile. Iata ce poti face:
1. Nu ii transmite propria ta frica. Invata copilul comportamentul corect fata de un animal ca sa te asiguri ca nu pateste nimic (de exemplu, intotdeauna te apropii de un caine din fata, ca sa ii vezi expresia fetei si unde te poate vedea si el).
2. Identifica-i copilului frica pentru el; de multe ori, constientizand-o, el o poate elimina treptat usor. De exemplu: „Unii caini pot fi infricosatori, dar acest catel locuieste chiar langa noi si vrea sa iti fie prieten”.
3. Ia in calcul sa iei un animal de companie in casa si ia unul cu talie mai mica decat copilul tau. Ei pot creste impreuna. Lasa-l sa se implice in hranirea si ingrijirea animalului.
4. Sub nicio forma si in nicio circumstanta nu trebuie permis copilului sa provoace sau sa trateze rau un animal. Acest gest poate provoca un atac sau o muscatura din partea animalului, care pot declansa o frica pe viata a copilului de animale in general.
5. Nu forta un copil sa mangaie un animal. Lasa-l sa faca el acest gest cand vrea si cand simte, in ritmul lui. Nu incuraja copilul sa dea de mancare din mana unui animal a carui muscatura sau deschizatura a gurii este mai mare decat portia oferita!
Frica de scoala (in special de gradinita)
Fobia scolara, asa cum se mai numeste ea uneori, poate sa aiba o multime de cauze, unele reale, unele imaginare, si este responsabilitatea parintilor sa descopere care este motivul ce cauzeaza problema. Intr-un fel, ea este normala pana la un punct. Copilul paraseste mediul confortabil unde era in siguranta, acasa, si trebuie sa se acomodeze cu oameni noi, copii noi, reguli, alt loc de mancare. Multe elemente generatoare de stres pentru un copil mic, iar de aici pana la a capata frica este doar un pas.
1. Are copilul frica de scoala sau gradinita sau ii e frica sa plece de acasa?
Daca ii e frica de gradi sau de scoala, de ce anume ii e frica? Frica de a nu reusi la activitati? Frica de a nu rade cineva de el? Frica de autoritatea educatorului/invatatorului? Fiecare cauza trebuie explorata si trebuie discutat cu educatorul/invatatorul copilului ca impreuna sa cooperati in eliminarea fricii din copil. De multe ori ajuta mult daca cel mic isi face repede un prieten la gradi sau scoala, pentru ca va astepta cu placere reintalnirea cu el, alaturi de care poate impartasi emotiile sale pozitive sau negative.
2. Daca copilului ii este frica sa plece de acasa, urmareste ca nu cumva el sa dezvolte o anxietate parentala, un atasament exagerat de voi; fa-l sa realizeze ca te gaseste in continuare acolo atunci cand vine de la scoala/gradi.
3. Discuta fiecare zi de scoala sau gradi cu copilul, indeosebi ajuta-l sa isi faca un obicei din a impartasi lucrurile placute de peste zi, iar pe cele neplacute, care in mintea lui pot capata dimensiuni apocaliptice, diminueaza-le importanta, ajutandu-l cu tact si intelegere sa treaca peste ele, fara a-l certa excesiv chiar si in cazul unor intamplari sociale in care are si el o parte de vina.
Citeste si: Fricile copilului legate de gradinita. Ce trebuie sa stii
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ