Cum sa exersezi bunele maniere cu copiii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa exersezi bunele maniere cu copiii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa exersezi bunele maniere cu copiii
Cum sa exersezi bunele maniere
Credit foto: Imagine de Kristie de la Pixabay

Nu este usor sa-i invete bunele maniere pe copii. Exersarea bunelor maniere poate insemna multa munca, insa exact ca in cazul perierii dintilor, cele mai bune rezultate le obtii daca repeti actiunea de doua ori pe zi. Potrivit specialistilor in educarea copiilor, orice copil poate ajunge sa stapaneasca la perfectie arta bunelor maniere. Insa este nevoie de timp pentru a obtine rezultatele dorite, iar cea mai mare recompensa pentru tine va fi recunoasterea primita din partea strainilor care vor remarca comportamentul respectuos al copilului.

Iata cateva trucuri cate te vor ajuta sa-l inveti bunele maniere pe copilul tau:

Bune maniere # 1: Implica si alte persoane

Uneori copilul va avea tendinta de a asculta pe altcineva si nu pe tine. Cere ajutorul prietenilor, familiei, profesorilor. Explica-le de ce este nevoie sa intaresti respectarea anumitor reguli si incurajeaza-i sa scoata in evidenta si sa aprecieze practicarea bunelor maniere de fiecare cand copilul tau le aplica. Spre exemplu, daca unchiul eructeaza in timp ce este la masa, sa spuna “Scuze” sau “Pardon”. Daca copilul sare pe canapeaua bunicii aceasta sa-i explice ca saritul pe mobila este nepoliticos. In acest fel, mesajul poate fi mult mai puternic daca este repetat mereu, inclusiv de alti membri ai familei, prieteni, profesori. Daca nimeni nu-i explica celui mic ce inseamna maniere proaste el nu are de unde sa stie.

Citeste si: 4 sfaturi salvatoare pentru a invata copiii bunele maniere

Bune maniere # 2: Utilizeaza un limbaj pozitiv

Unii parinti isi ameninta copilul, insa astfel el intelege ca invatarea bunelor maniere este dureroasa/neplacuta. Insa procesul de acumulare a informatiilor poate fi realizat intr-un mod placut si pozitiv, fara sa fie nevoie de impunerea prin forta/pedeapsa. Spune-i copilului tau despre beneficiile care decurg dintr-un comportament respectuos in societate, ca va fi invitat de alti copii sa se joace cu el sau ca va avea mai mult succes cand vor dori ceva de la altii, inclusiv de la adulti. Limbajul afirmativ este un motivator mai bun decat cel negativ. Utilizeaza cuvinte “bune”, de genul: amuzant, placut, recompensator decat plictisitor, ridicol si tern.

Bune maniere # 3: Incerca trucuri copilaresti

Imita-ti copilul cand foloseste manierele proaste. Spre exemplu, daca cere ceva pe un ton plangacios, fara sa spuna “te rog”, raspunde-i pe un ton asemanator cu gesturi exagerate si cu expresii faciale prostesti. Daca ii imiti comportamentul gresit, cu un zambet bleg pe fata, copilul va incepe sa rada. Nu trebuie neaparat sa fii comediant pentru a fi amuzant. Dupa ce v-ati distrat, discuta cu el despre modalitati mai bune pentru a cere ceva.

Nu rata nici: Cele mai importante lectii de bune maniere pe care parintii le pot da copiilor

Bune maniere # 4: Jucati roluri

Imagineaza diferite situatii in cadrul carora copilul sa se comporte corespunzator. Pretinde ca va intalniti cu cineva pentru prima oara si exersati stransul mainilor. Prefa-te ca esti pe terenul de joaca, unde un copil s-a dat in leagam prea mult, ignorandu-i pe ceilalti copii care asteptau la rand. Demonstreaza-i cum sa-l roage pe copilul in cauza sa-i lase si pe ceilalti in leagan. Sau imaginati-va ca sunteti intr-un supermarket, iar copilul tau trebuie sa spuna “scuzati-ma” pentru a depasi pe cineva intre rafturi. Prin exercitiu, copilul tau va aborda cu incredere orice situatie cu curtuazie si bun simt.

Imagine de Kristie de la Pixabay

Data articol: 11/09/2024