Cum sa cresti copilului increderea in propriile puteri - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa cresti copilului increderea in propriile puteri

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa cresti copilului increderea in propriile puteri
Cum sa cresti copilului increderea

Cand un copil este adus pe lume, parintii isi fac planuri despre cum va ajunge micutul sa creasca si sa se dezvolte ca persoana. Este de prisos sa mentionam ca fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil minunat, cu rezultate extraordinare. Pentru ca cel mic sa ajunga o astfel de persoana, este necesar, printre altele, un nivel ridicat de incredere in sine. In continuare iti vom prezenta cateva metode prin care sa iti ajuti copilasul sa isi dezvolte increderea in sine.

 

 

1. Fii alaturi de el!


Inca de la inceput, este necesar sa fii alaturi de copil. Bebelusii necesita multa grija si atentie, iar specialistii sustin ca e foarte bine sa o si primeasca. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci in aceasta perioada este sa raspunzi nevoilor micutului: sa il hranesti cand ii este foame, sa il schimbi atunci cand este nevoie, sa il iei in brate atunci cand plange. Explicatia este una foarte simpla, sustine Polly Greenberg – specialista in dezvoltare si autoare a cartii Dezvoltarea Caracterului: incurajarea stimei de sine si a auto-disciplinei la bebelusi, copii sub si in varsta de 2 ani, si anume cu cat raspunzi mai mult nevoilor sale, cu atat ii arati ca il iubesti mai mult si ca este important pentru tine. Studiile demonstreaza ca lipsa unei consistente in satisfacerea nevoilor bebelusului duce la anxietate si nesiguranta deoarece se simte neinteles, lucru care este total opus unei increderi in sine dezvoltate, mentioneaza Suzanne Dixon, profesor la scoala de Medicina din San Diego, Universitatea California. Chiar daca nu vei vedea prea curand efectele actiunilor tale, in timp vei observa rezultatele deoarece i-ai cladit o fundatie solida de dragoste si atentie.

 

 


2. Stabileste un set de reguli si limite


Pe masura ce bebelusul creste, va incepe sa mearga, sa apuce lucruri, sa vorbeasca si sa inteleaga lucruri la un anumit nivel. E timpul sa setezi limite. Specialistii explica faptul ca oricine are nevoie de anumite limite, mai ales cei mici, care invata sa se integreze in lume. Suzanne Dixon sustine ca fara un set clar de reguli, copilul poate deveni iritat si nervos deoarece nu stie ce se asteapta de la el. Mai mult decat atat, copilul trebuie invatat de mic ca nu ii este permis sa faca absolut tot ce isi doreste. Un lucru important in setarea limitelor este claritatea. Intotdeauan cand ii explici copilului, incearca sa fii coerenta, sa utilizezi cuvinte pe care le intelege si sa fii cat mai clara. In caz contrar, copilul nu va putea intelege cu ce a gresit si nici va putea respecta pe viitor limitele impuse.

 

 

 

 

3. Insufla-i sentimentul de utilitate


Un alt aspect care ajuta in procesul de modelare a increderii in sine este sentimentul de utilitate. Un copil trebuie invatat sa se simta util, sa aiba o contributie la ceva astfel incat sa aiba un sentiment de implinire atunci cand duce la bun sfarsit o sarcina. Specialistii sustin ca cei mici pot realiza diverse sarcini prin casa  inca de la varste foarte fragede. Poti alege lucruri pentru care copilul si-a manifestat deja interesul. Inca de la varsta de 3-4 ani, cei mici adora sa sorteze diverse obiecte in functie de culori, forme, motiv pentru care il poti ruga pe cel mic sa sorteze hainele curate. Pe la varsta de 5 ani, poate fi invatat cum sa spele vasele. Desigur, ofera-i-le pe cele care nu se pot sparge si nu sunt o provocare in ceea ce priveste curatarea lor. La 7 ani il poti invata deja sa pregateasca feluri simple de mancare. Dandu-i copilului sarcini si responsabilitati, il ajuti sa isi dezvolte un simt de responsabilitate precum si cel de utilitate. Un copil care se simte util va avea incredere sa incerce diverse activitati si va stii ca daca a avut succes in unele, poate avea si pe viitor.
Increderea in sine poate fi modelata inca de la varste fragede, dupa cum ai putut observa. Din aceasta cauza te sfatuim sa tii cont de recomandarile specialistilor si sa il ajuti pe copil sa aiba incredere in proprile puteri.

 

sursa: Bebebliss.ro

Imagine de marcisim de la Pixabay

Data articol: 12/10/2019