Cum sa ajuti un copil exagerat de timid - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa ajuti un copil exagerat de timid

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa ajuti un copil exagerat de timid
Cum sa ajuti un copil exagerat de timid - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - children-3656472_1920

Daca ai un copil pe care il apuca brusc durerile de burta sau febra cand e cazul sa mearga la ziua varului lui, sta cu fata ingropata in poala ta cand va intalniti pe strada cu unul din prietenii tai sau se inroseste tot cand un alt copil incearca sa intre in vorba cu el, nu ridica privirea din pamant cand sunteti in public si-si framanta mainile cand trebuie sa-i spuna chelneritei ca vrea o inghetata… e rolul tau de parinte sa-l ajuti sa-si depaseasca timiditatea excesiva.

Copiii retrasi nu reusesc sa traiasca din plin toate experientele minunate pe care le ofera viata pentru ca nu-si asuma riscurile sociale necesare pentru a dobandi incredere in ei in situatii sociale.

Ei nu vor sti sa-si faca prieteni, sa se alature unui grup, sa intre in vorba cu necunoscuti sau colegi noi, nu vor sti sa se puna in valoare la munca sau sa spuna cuiva ce-i nemultumeste, examenele orale sau interviurile pentru job vor fi un cosmar pentru ei… in general, timiditatea excesiva ii va afecta negativ tot restul vietii. La maturitate, multi copii excesiv de timizi ajung sa se simta respinsi de societate, singuri si indurerati.

Insa lucrurile nu au de ce sa fie asa si pentru copilul tau! Iata cinci metode de la expertul in parenting de la GALTime.com ca sa-ti ajuti copilul sa isi infranga timiditatea in situatii sociale.

1. Incurajeaza copilul sa se uite in ochii oamenilor

Contactul privirilor este o abilitate sociala nepretuita pentru succesul oricarei persoane si pentru capacitatea sa de comunicare.

Cand vorbesti cu copilul spune-i mereu “Uita-te la mine” sau “Uita-te la ochii mei” sau “Vreau sa-ti vad ochii”. Daca il faci sa-si exerseze in mod constient acest gest si corectandu-l in mod regulat, il vei ajuta pe copil sa invete sa se uite in ochii celor cu care vorbeste sau care vorbesc cu el. Daca micutul tau se simte stanjenit sa se uite in ochii persoanei care-i vorbeste, spune-i sa sa uite la radacina nasului persoanei respective, intre ochii sai. Dupa cateva exercitii, de obicei copilul nu va mai avea nevoie de acest truc si se va uita cu mai multa incredere in ochii celorlalti.

2. Invata-l formule de deschidere si incheiere a unei conversatii

Faceti impreuna o lista cu formule usoare de incepere a unei conversatii, pe care sa le foloseasca cu diverse grupuri de persoane cum ar fi: ce poate sa spuna unei persoane deja cunoscute, unui adult pe care il intalneste prima data, unui prieten pe care nu l-a mai vazut de mult, unui coleg nou de scoala sau unui copil din parc cu care si-ar dori sa se joace. Apoi repetati impreuna jucand cu randul rolul lui si al interlocutorului. La inceput, puteti sa puneti copilul sa exerseze conversatii la telefon, cu o persoana pusa in tema si dispusa sa dea o mana de ajutor. Pentru copiii timizi e mai usor sa vorbeasca la telefon decat fata in fata.

Citeste si: Cum ajuti copilul timid sa se adapteze la scoala

3. Exersati impreuna situatiile sociale

Pregateste-ti copilul pentru un viitor eveniment social descriindu-i locatia, ce o sa se intample si persoanele prezente. Apoi faceti repetitii ca sa invete cum sa faca cunostinta cu persoanele prezente, cum sa le salute, cum sa se poarte la masa, cateva subiecte de conversatie usoara si chiar cum sa-si ia ramas bun in mod politicos.

4. Pune-l sa-si exerseze aptitudinile sociale cu copii mai mici

Specialistii recomanda organizarea de scurte perioade de joaca la care sa participe copii mai mari impreuna cu copii mici. Aranjeaza ca rusinosul tau sa se joace cu un copil mai mic: un frate sau sora, un var, un vecin sau unul dintre copiii mai mici ai prietenilor tai. Daca ai un adolescent sau o adolescenta timida babysittingul e o metoda foarte buna atat de a face un banut, cat si de a-si exersa aptitudinile sociale demarand conversatii si uitandu-se in ochii copiilor mai mici pe care ii are in grija, lucruri pe care se rusineaza sa le faca cu copii de varsta sa.

Te mai poate interesa si: Cum apare timiditatea la copii

5. Aranjeaza intalniri de joaca cu un alt copil

Dr. Fred Frankel, psiholog specializat in dezvoltarea aptitudinilor sociale, spune ca cea mai buna metoda prin care copiii pot dobandi incredere in ei in situatii sociale este joaca in doi cu un alt copil de varsta apropiata. Copilul tau invita la voi acasa un alt copil, iar acele cateva ore de joaca in doi sunt excelente pentru ca cei doi copii sa se cunoasca mai bine si sa-si exerseze abilitatatea de a-si face prieteni. Tu, ca parinte, poti sa le pui la dispozitie gustari, sucuri, sa-i intrerupi cat mai putin, sa nu lasi fratiorii sau surioarele sa dea buzna peste cei doi prieteni si sa nu permiti ca uitatul la televizor sa faca parte din programul lor.

Imagine de _Alicja_ de la Pixabay

Data articol: 15/08/2021